Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2014. 16:38 >> 16:36
2

RADNICI PISALI ODBORU

"Ne dozvoliti politički obračun sa Vučinićem"

Radnici Metalca Montavar, u pismu skupštinskom Administrativnom odboru, izrazili su očekivanje da će članovui Odbora, na sjutrašnjoj sjednici, odbaciti predlog Osnovnog državnog tužioca da se odobri krivično gonjenje poslanika Janka Vučinića. Tvrde da njihov protest nije imao nikakvih političkih obilježja ili konotacija i od članova Odbora traže da ne dozvole da muka radnika "Metalca" bude poligon za politički obračun sa poslanikom Jankom Vučinićem.

„Molimo vas, nemojte nas tjerati da opet na pločnicima branimo prava, ovoga puta Jankova, jer imamo moralnu obavezu da to učinimo još žešće nego kada smo se borili za svoja pogažena prava“, naveli su radnici Metalca koji su protestovali glađu ispred Vlade, a potom i pokušali da uđu u zgradu.

„Poštovana gospodo, ako ste pratili dešavanja oko "Metalca", a vjerujemo da jeste, tada sigurno znate da nas je višegodišnja agonija, u kojoj smo se zatekli zbog petnaest neprimljenih zarada i tridesetčetiri neuplaćena doprinosa, natjerala da protestujemo i stupimo u štrajk glađu da bi se izborili za svoja osnovna radna prava i egzistenciju. Da Ii znate kakva muka treba da natjera čovjeka da u 21 vijeku leži na pločniku, izložen očima cijele cmogorske javnosti? Svakog trenutka postojala je realna opasnost da neko od nas štrajkača doživi teške iii fatalne posljedice po život, a da niko od nadležnih ništa nije preduzimao. Zato smo zgranuti činjenicom da je neko uopšte mogao da pokrene postupak krivičnog gonjenja protiv čovjeka koji je svojim angažmanom pomogao da, nakon osamnaest dana provedenih na pločniku i osam dana štrajka glađu, radnici "Metalca" riješe svoje probleme i pođu svojim kućama bez većih zdravstvenih posljedica“, napisali su radnici u pismu.

Navode da se tokom cijelog njihovog protesta, pa ni tog dana koad su pokušali da uđu u Vladu, nije desio bilo kakav eksces na štetu imovine iIi javnog reda i mira.

Radnici tvrde da su Vučinića pozvali da im pomogne da uspostave „kontakt sa predstavnicima Vlade, radi prevazilaženja tada već urgentne situacije, što je i uradio i na čemu smo mu zahvalni“.

„Zato, ako neko treba da odgovara što smo zahtijevali da nas puste u zgradu Vlade kako bi uspostavili kontakt sa predstavnicima Vlade, onda sam to prvenstveno ja i moje kolege, koji više psiho-fizički nijesmo bili u stanju da čekamo odlaganje rješenja našeg problema“, navodi se u pismu upućenom Administrativnom odboru.

Radnici pozivaju članove Odbora i sve druge poslanike u Skupštini Crne Gore, da „donesu zakone koji će spriječiti ponašanje društveno neodgovrnih poslodavaca, kao što je gospodin Furundžić Nikola i drugi, koji prevarama i kršenjem osnovnih prava radnika grade svoj kapital, a radnike tjeraju da se na pločnicima bore za svoja prava“.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније