Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 10. 2014. 13:23 >> 13:23
3

RADULOVIĆ U DANSKOJ

Proširenje trenutno nije prioritet NATO-a

Proces proširenja Evropske unije potrebno je nastaviti i svaka zemlja Evrope koja želi da bude članica i ispunjava kriterijume za članstvo treba da bude dio Unije, saopštili su danski parlamentarci tokom sastanka sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem. Sa druge strane oni su saopštili da zbog dešavanja na međunarodnom nivou, proširenje trenutno nije jedan od prioriteta NATO-a.

Radulović je od 21. do 24. oktobra boravio u posjeti Kraljevini Danskoj, gdje se sastao se sa potpredsjednikom danskog Parlamenta i članom Predsjedništva Nordijskog savjeta Bertelom Harderom.

Kako je saopšteno iz Radulovićevog kabineta posjeta je realizovana u kontekstu unapređenja saradnje crnogorskog i danskog parlamenta i razmjene mišljenja o procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

Tokom susreta sa brojnim predstavnicima danskog Parlamenta potpredsjednika Radulovića posebno je interesovalo mišljenje danskih parlamentaraca o daljem proširenju Evropske unije i naročito o poziciji Crne Gore u ovom procesu, ali i reformama na nivou Evropske unije.

„Predstavnici danskog Parlamenta bili su saglasni da je proces proširenja Evropske unije potrebno nastaviti i da svaka zemlja Evrope koja želi da bude članica i ispunjava kriterijume za članstvo treba da bude dio Unije. Posebno su naglasili postojanje perspektive za članstvo zemalja Zapadnog Balkana, naročito onih koje su započele proces pregovora, među kojima je i Crna Gora. Međutim, od ključnog značaja su ispunjavanje kriterijuma, sprovođenje reformi i ostvarivanje vidljivih rezultata“, navodi se u saopštenju.

Pritom, istakli su da su pred Crnom Gorom značajni izazovi kada su u pitanju jačanje vladavine prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

S druge strane, istaknuto je da zbog određenih unutrašnjih izazova, u okviru same Unije, takođe, predstoje određene reforme u političkom, ekonomskom i administrativnom kontekstu.

Tokom trodnevnog boravka u Danskoj, potpredsjednik Radulović je, pored Parlamenta Danske, posjetio i Kancelariju parlamentarnog ombudsmana, gdje je bilo riječi o efikasnosti rada danskog Ombudsmana koji je, pored ostalog, značajno doprinio postizanju visokog stepena transparentnosti rada državnih instucija i borbi protiv korupcije, značaju uspostavljanja dobre saradnje između zaštitnika ljudskih prava i parlamenta i jačanja povjerenja građana u njegov rad.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније