Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 03. 2015. 17:17 >> 17:11

LANGE PORUČIO

CG dokaz da politika proširenja funkcioniše

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović održao je danas u Briselu neformalni sastanak s članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA) i predstavnicima Evropske komisije. Šef Odjeljenja za Crnu Goru u EK Dirk Lange je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju

Radnu grupu čine predstavnici država članica, koji neposrednim praćenjem i usmjeravanjem toka pregovaračkog procesa predstavljaju ključne saradnike Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Govoreći u ime Evropske komisije, šef Odjeljenja za Crnu Goru u EK Dirk Lange je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju.

“Napredak postignut u Crnoj Gori je dokaz da politika proširenja funkcioniše onda kada postoji odgovarajuća politička klima. Crna Gora je veoma dobar primjer u ovom smislu,” kazao je on

Predstavnici država članica EU, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, izrazili su interesovanje za nivo javne podrške za pristupanje Crne Gore EU, proces reforme javne uprave i razvoja ljudskih resursa, kao i budući položaj i konkurentnost crnogorske privrede na zajedničkom evropskom tržištu.

"Pohvalili su stabilan napredak u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU i iznijeli očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti s rezultatima u praksi. U tom kontekstu prenijeli su podršku država članica za nastavak dobre dinamike pristupanja Crne Gore EU", navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmijenjene informacije o toku pregovaračkog procesa, s fokusom na buduće aktivnosti u oblastima vladavine prava i ekonomskog upravljanja. Kako navode iz Ministarstva Pejović je upoznao sagovornike s ostvarenim napretkom, uz osvrt na šesnaest otvorenih pregovaračkih poglavlja.

"Takođe, pružio je presjek stanja u okviru ostalih pregovaračkih poglavlja istakavši unutrašnju spremnost Crne Gore za otvaranje još sedam poglavlja u ovoj godini. U okviru teme posvećene vladavini prava, sumirani su zaključci nedavnog sastanka predstavnika Crne Gore i Evropske komisije u Podgorici i razmijenjena mišljenja o tome što se postiglo inoviranjem akcionih planova za 23. i 24. poglavlje", saopšteno je.

 Pejović je istakao da poglavlja 23. i 24. predstavljaju srž pregovaračkog procesa, i u tom kontekstu, ostaju orijentir svih budućih aktivnosti u nastavku pristupanja Crne Gore EU. Informisao je predstavnike država članica EU o realizaciji aktivnosti iz akcionih planova, istakavši da je zakonodavni dio planova skoro završen i da sada predstoji ostvarivanje daljeg napretka na terenu.

"U tom smislu, naglasio je da će ova godina biti posvećena ostvarivanju mjerljivih rezultata u praksi, a prije svega stvaranju neophodnih uslova za uspostavljanje i funkcionisanje budućeg Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za antikorupciju", rečeno je iz Ministarsva.

Predmet razgovora je bilo i ekonomsko upravljanje, gdje su razmijenjena mišljenja o usvajanju prvog Ekonomskog plana reformi za period 2015- 2017. Ambasador Pejović je predstavio ekonomske pokazatelje istakavši da Crna Gora vodi fiskalnu politiku u pravcu smanjenja tekuće potrošnje i uz povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније