Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 03. 2015. 21:05 >> 21:21
18

OLANDOV KABINET

"O članstvu CG u NATO-u, krajem godine"

Polazeći od zaključaka u Velsu, o kandidaturi Crne Gore za članstvo u NATO-u, odlučivaće se u posljednjem kvartalu ove godine, na osnovu doprinosa zemlje bezbjednosti u euroatlantskom prostoru - suština je pojašnjenja pres službe francuskog predsjednika Fransoa Olanda, njegove nedavne izjave o proširenju Zapadne vojne alijanse.

"U ovom trenutku, u Alijansi postoji saglasnost da nijedna od četiri zemlje koje su kandidati za članstvo, nijesu spremne da se pridruže NATO savezu", saopšteno je TV Vijesti iz pres službe predsjednika Francuske Fransoa Olanda.

Crna Gora, kao što je naznačeno u posljednjem izvještaju NATO-a o napretku, mora da nastavi reforme u oblastima koje se ispituju u okviru godišnjih nacionalnih planova, posebno kada je riječ o modernizaciji oružanih snaga i reformi bezbjednosnih snaga, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je na samitu u Velsu u septembru 2014. godine, Alijansa istakla da, više nego ikada, postojeći strategijski kontekst zahtjeva da zemlje kandidati dijele vrijednosti i principe na kojima počiva NATO.

Kako je naznačeno u članu 10 Sjeverno-atlanskog sporazuma, pozivnica za članstvo mora biti procijenjena na osnovu doprinosa zemlje kandidata, bezbjednosti u evro-atlanskom prostoru.

Kada je riječ o Crnoj Gori, sastanak Vijeća sa crnogorskim vlastima planiran je u posljednjem kvartalu 2015. godine, kako bi ponovo diskutovali o primjeni Akcionog plana za članstvo (MAP). 

Na osnovu zaključaka sa samita u Velsu, kandidatura Crne Gore biće preispitana u tom periodu, zaključuje se u odgovoru press sluzbe francuskog predsjednika, dostavljenom televiziji Vijesti.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније