Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 04. 2015. 08:07 >> 13:26
10

KACIN PORUČIO

Depeša pokušaj odgađanja ulaska u NATO

Bivši poslanik Evropskog parlamenta, Jelko Kacin, smatra da je pozadina afere "Depeša" pokušaj da se odgodi poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO. On je rekao i da to nije nešto što se dešava samo u Crnoj Gori.

"Crna Gora nije ni prva ni posljednja država kojoj se desilo tako nešto. Očigledno je da se u ovim zahtjevnijim, završnim fazama integracije Crne Gore u NATO dešavaju ovakvi slučajevi, jer smo imali sličnih primjera i u nekim drugim evropskim državama", kazao je on za Pobjedu.

Po pravilu se, kako je naveo, dokazalo da iza objavljivanja takvih depeša uobičajeno stoje ljudi ili pojedinci zaposleni u institucijama kojima ne odgovara integracija države u NATO.

"Na taj način se pokušava sa kompromitacijom nosioca tih aktivnosti, odnosno funkcija, u ovom slučaju ministra vanjskih poslova, Igora Lukšića, ne bi li se odgodio poziv za NATO", kazao je Kacin.

On smatra da pokušaj zaustavljanja crnogorske integracije neće uspjeti.

"Vi ste to odavno doživjeli i preživjeli i mislim da i taj pokušaj zaustavljanja Crne Gore neće uspjeti", kazao je Kacin.

On je, komentarišući napredak Crne Gore u integracijama u EU, kazao da država mora nastaviti sa radom.

"Crna Gora ne bi smjela sadašnju situaciju razumjeti olako, da se više ne trudi, već da mora nastaviti sa radom. Crna Gora bi u tom slučaju mogla biti ne samo barjaktar, već i podstrek za ostale države u regionu koje se trebaju ugledati na sve ono što je do sada uradila vaša država", rekao je Kacin.

Upitan da li poziv za NATO može dodatno ubrzati evropske integracije, Kacin je naveo da se tu svakako radi o paralelnim procesima.

"Odluka o pozivu Crnoj Gori, jasno je, neće biti donešena u narednih sedam mjeseci. Očekujem da će se odluka znati nekoliko dana prije decembarskog ministarskog Savjeta NATO. Smatram da postoji dosta osnova da se donese pozitivna preporuka, odnosno poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO", rekao je on.

Kacin je dodao da je neophodno aktivno raditi u tom pravcu i kroz odnose sa susjedima pokazati veliku posvećenost evroatlantskim integracijama.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније