Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Borislav Višnjić

20. 06. 2015. 18:14 >> 18:45
47

MARKOVIĆ ZAMJENIK

Đukanović ponovo na čelu DPS-a

Dosadašnji lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izabran je ponovo za predsjednika te stranke na sedmom Kongresu, koji se održava u Podgorici. Duško Marković je izabran za zamjenika predsjednika DPS-a. Đukanović je izabran jednoglasno, dok je protiv izbora Markovića glasao jedan delegat. Svetozar Marović je, jednoglasno, izabran za predsjednika Političkog savjeta DPS-a. Đukanović je ranije danas, u uvodnom dijelu Kongresa, ocijenio da je DPS stožer svih savremenih uspjeha Crne Gore, da očekuje brzi ulazak Crne Gore u NATO, da smo lider pregovaranja sa EU. Đukanović je naglasio kako je teško opisati praksu uspostavljanja nove većine u parlamentu bez izbornog legitimiteta, teže je razumjeti, a još teže funkcionisati. "Takvu praksu moramo što prije napustiti", ocijenio je Đukanović.

Demokratska partija socijalista stožer je svih savremenih uspjeha Crne Gore, ocijenio je lider partije Milo Đukanović.

"I kada je Crna Gora jedina sačuvala mir i ekonomski sklad. I kada smo krajem devedesetih odbili rat protiv NATO-a. I kada je trebalo povesti Crnu Goru putem preobražaja ka Evropskoj uniji. U svim tim prilikama, DPS je bio dominantan faktor. Uvijek sa rukom pruženom partnerima, ali i spremnošću da sami preuzmemo odgovornost", kazao je Đukanović u govoru na sedmom Kongresu DPS-a.

Napredak Crne Gore još je impresivnji imajući u vidu promijenjene okolnosti u regionu i svijetu, kazao je on.

"Lider smo pregovaranja sa EU. Napredak je priznanje naših partnera da smo puno radili, a za te rezultate posebno je zaslužna DPS", ocijenio je predsjednik DPS-a i kandidat za lidera stranke.

Sjenku na sliku uspješnog razvoja društva baca sjenka tranzicije, što je specifično za sva društva koja prolaze tu fazu, jedna je od ocjena lidera DPS-a. Ali, ne smije se zaboraviti da smo bili rastuća ekonomija i u periodu krize, ocijenio je Đukanović, naglašavajući da nezaposlenost mladih ostaje najveći izazov.

Ocjenjuje da će u narednom vremenu na posebnoj probi biti sposobnost Vlade da privuče investitore.

"Nažalost, u posljednje vrijeme nije to bio slučaj u vladajućoj koaliciji", istakao je lider najjače partije, podvukavši da "dok je svaka grana vlasti obavljala svoje nadležnosti, imali smo odlične ekonomske rezultate".

Govoreći o vremenu pred nama, Đukanović naglašava kako očekuje i brz ulazak u NATO.

U govoru na Kongresu, Đukanović je poručio i da su dva sistemska deficita društva - nedovoljan fond znanja i nedostatak vladavine prava. Od mogućnosti da odgovorimo na te izazove, zavisiće dalji napredak Crne Gore, kazao je predsjednik DPS-a.

Zanimljivom je ocijenio pojavu gdje se uspostavlja nova većina u parlamentu bez izbornog legitimiteta što je, kako je kazao, novitet u političkoj praksi.

"Teško je to opisati. Teže razumjeti, još teže funkcionisati. Takvu praksu moramo što prije napustiti", ocijenio je Đukanović.

Na pitanje zašto su svi konkurenti DPS-a gubili rejting, Đukanović nalazi odgovor u činjenici da se, kako je ocijenio, njihova politika svodila na nevješto osporavanje DPS-a.

"Lako se razlikovati od uspjeha - dovoljno je biti neuspješan. Lako je gubiti glasove, a teško imati podršku oko 40 odsto birača", kazao je Đukanović.

Naša ponuda je bila uvijek superiorna u odnosu na konkurenciju, zaključio je Đukanović dio govora posvećen opoziciji.

Članstvo u NATO biće ohrabrujući signal investitorima

Govoreći o vremenu pred nama, Đukanović naglašava kako očekuje i brz ulazak Crne Gore u NATO. Članstvo u NATO-u biće ohrabrujući signal investitorima, siguran je lider DPS-a i predsjednik Vlade.

"Investitore ne smijemo čekati, moramo ih tražiti", ocijenio je Đukanović.

Govoreći o budućim prioritetima Demokratske partije socijalista i Vlade Crne Gore, Đukanović je naglasio da će jedan od najvećih izazova biti regionalni razvoj države. Moramo uvesti dodatni podsticaj biznisu na sjeveru, ocijenio je on.

DPS je bila i biće uvijek u službi građana

Politika snaženja svijesti o identitetu mora dobiti veliko mjesto u narednom periodu rada partije, siguran je lider DPS-a.

Đukanović je, zaključujući obraćanje učesnicima Kongresa, još jednom ocijenio:

"Mnogo smo postigli, ali ostaju nam mnogi izazovi. Neće biti lako, ali nije bilo lako mnogim našim slavnim precima. Samo stabilna i prosperitetna Crna Gora je vječna Crna Gora. DPS je bila i biće uvijek u službi građana", zaključio je Đukanović.

Govorom Đukanovića završen je svečani dio sedmog Konresa DPS-a, otvoren za javnost.

Slijedi zatvoreni dio u kome će biti izabrani predsjednik partije, njegov zamjenik, predsjednik Političkog savjeta, kao i novi sastav Glavnog odbora. Kandidat za predsjednika je aktuelni lider Milo Đukanović.

Svečanom dijelu Kongresa DPS-a prisustvovali su predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, kao i predstavnici drugih parlamentarnih partija i diplomatskog kora. Od gostiju iz Srbije, učesnike Kongresa DPS-a pozdravili su ministar pravde Nikola Selaković, potpredsjednik SPS-a Žarko Obradović, lideri SPO i LDP, Vuk Drašković i Čedomir Jovanović, kao i lider LSV Nenad Čanak. 

Učesnicima sedmog Kongresa Demokratske partije socijalista, video porukama, obratili su se i predstavnici brojnih evropskih partija.

Luis Ajala, generalni sekretar Socijalističke internacionale, kazao je da je DPS važan dio familije socijaldemokratskih partija.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je ocijenio da DPS ima istorijsku zaslugu za novi početak Crne Gore.

"U surovom vremenu nestanka onog što je bilo, Milo Đukanović je državnu kuću Crnogoraca ukopao u tvrdo i sigurno. U tvrdu istoriju Crne Gore koja je nastala mnogo prije Jugoslavje", kazao je lider SPO-a.

Crna Gora zna i ko je i kuda ide, kazao je Drašković, pozdravljajući učesnike Kongresa DPS-a.

"Crna Gora je Srbiji i putokaz i putovođa", poručio je Vuk Drašković.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, pozdravljajući učesnike Kongresa, kazao je kako mu je drago što je DPS ostvario sve ciljeve sa prethodnih kongresa.

"DPS najbolje razumije obaveze građana. Ne sumnjam da će naredni kongres biti u boljoj Crnoj Gori sa jačim DPS-om", kazao je Jovanović.

Lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je kako je, od početka, vjerovao u evropski i evroatlantski put Crne Gore.

"Danas da se održava referendum, svi bi bili za nezavisnost, jer je pokazala da je došao bolji život za građane", ocijenio je Čanak.

Ministar pravde Srbije i član vladajuće SNS, Nikola Selaković, pozdravio je sve u ime premijera Aleksandra Vučića i kazao da je DPS pokazala da se od nje može učiti.

"Đukanović je pokazao da zna da razlkuje moguće od nemogućeg. Zato je DPS i dalje vodeća partija u Crnoj Gori", kazao je Selaković.

Žarko Obradović je učesnike Kongresa pozdravio u ime predsjednika SPS-a Ivice Dačića. DPS je uzor i učitelj svim partijama u regionu kako se komunicira sa građanima, kazao je Selaković.

Crna Gora i Srbija su upućene jedna na drugu i treba da sarađuju, kazao je Obradović.

Predsjednik Federacije BiH i funkcioner HDZ BiH, Marinko Čavara, kazao je da region mora shvatiti da samo saradnja donosi dobrobit. BiH i Crna Gora moraju sarađivati kako bi lakše prevazišli krizu, rekao je Čavara.

Predsjednik parlamenta Albanije Ilir Meta, poželjevši uspješan rad Kongresa, kazao je da je DPS most povezivanja dva naroda.

Pozdravljajući učesnike Kongresa DPS-a, lider koalicione Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, kazao je: "Poželjelji ste na Kongresu SDP-a da glasamo mudro. To smo uradili i mi vama želimo isto".

Podsjetio je i na činjenicu da DPS i SDP ulaze u 18-tu godinu koalicione saradnje.

"Kongresi su uvijek prilika da vidimo gdje smo bili jaki i ponekad slabi. Koalicija ulazi u desetu godinu od obnove nezavisnosti. To je najveće dostignuće naše koalicije", kazao je Krivokapić.

Naših 18 godina su izazov i za budućih 18 godina, kazao je lider SDP-a.

"Čekaju nas novi izazovi -da učinimo život građana boljim. To je zajednički izazov", kazao je on. Krivokapić je uvjeren da je NATO put završen a, kako je kazao, tek nas čeka evropski.

Pozdravne riječi partijskih predstavnika

Spasoje Kovačević iz Socijalističke narodne partije pozdravio je u ime te partije učesnike, navodeći da je SNP bila i ostala najjači politički protivnik u ovih 17 godina.

Stepen zadovoljstva građana jedini je, kako je naglasio, pokazatelj prosperiteta države, "ne ništa drugo".

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore, naveo je da je činjenica da je DPS decenijama važan politički, ali i društveni faktor u Crnoj Gori.

Kako je ocijenio, moglo je svakako bolje ali, sa druge strane, moglo je i gore i manje. "Vjerujem da ćete danas donijeti važne i mudre odluke", poručio je Tuponja.

Poslanik Demokratske partije, Nik Đelošaj, kazao je da su albanske partije i ovog puta pružile ruku za saradnju sa partijama koalicije na čijem čelu je DPS. Predsjednik Unije Albanaca Mehmet Zenka poželio je da DPS iz Kongresa izađe jači i umniji.

Prema njegovim riječima, manjine su znale da cijene sve što je DPS za njih učinila. "Ostalo je mnogo nedovršenog posla koji treba zajednički da završimo".

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović, poželjela je DPS-u puno uspjeha i dodala da je Crna Gora sve bliže pristupanju u NATO. "Ove godine Crna Gora čeka pozivnicu za NATO, a ja sam uvjerena da će nakon sveobuhvatnih reformi koje su sprovedene poziv i uslijediti", ocijenila je ona.

Predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović, poželio je DPS-u uspješan rad, dodajući da su politički odnosi u Crnoj Gori obilježeni politikom DPS-a.

"Dalji put razvoja Crne Gore mora dovesti do bogatijeg društva u kome će se poštovati pojedinačna i kolektivna prava i biti više povjerenja i uvažavanja, više ravnopravnosti", kazao je Husović.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Fatmir Đeka, kazao je da je DPS uspio da stvori partnerstvo sa manjinskim partijama, navodeći da je Đukanović doprinio stvaranju multietničke države.

On je kazao da će Albanci nastaviti da budu partneri, posebno u ostvaranju evroatlantskih integracija.

Kongres je počeo intoniranjem crnogorske himne, a potom je minutom ćutanja odata pošta preminulim članovima DPS-a između dva Kongresa, a lider partije Milo Đukanović je kazao "posebno nas je ožalostio odlazak Željka Šturanovića."

Emitovan je i video zapis o DPS-u i onome što je ta partija postigla u državnoj politici, kao i pozdravne poruke gostiju i prijatelja DPS-a. U videu je predstavljena i dinamika evroatlantskih integracija Crne Gore. 

Duško Marković kandidat je za zamjenika predsjednika DPS-a, a Svetozar Marović za predsjednika Političkog savjeta, savjetodavnog tijela, koji čine najiskusniji i najistaknutiji članovi partije.

U Glavnom odboru DPS-a biće više od polovine novih članova, najavio je politički direktor Tarzan Milošević.

On je kazao da je promjenama Statuta definisano da DPS, umjesto četiri potpredsjednika, ima jednog zamjenika predsjednika, što će partiji omogućiti operativniji i funkcionalniji rad.

Milošević je objasnio da je predviđena i odgovornost predsjednika opštinskih odbora u zavisnosti od rezultatima na izborima.

"Ako na lokalnom nivou bilo koji predsjednik opštinskog odbora napravi rezultat koji nije na nivou na prethodnim izborima, dužan je da ponudi ostavku", objasnio je Milošević.

Prema njegovim riječima, programski prioriteti odnose se na ekonomiju, povećanje kvaliteta života svih građana, prioritete u oblasti NATO i evropskih integracija, vladavine prava, obrazovanja, jačanju državnog identiteta i svega onoga što se odnosi na realizaciju ciljeva u oblastima koje utiču na snaženje države. 

Kongresu, od 452 delegirana, prisustvuje 442 delegata.

Mila Vuković, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније