Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 07. 2015. 14:33 >> 14:25
7

ZBOG SDP-A

Abazović: Izbori na jesen najrealniji

Parlamentarni izbori na jesen najrealni su rješenje nakon raskola u Socijaldemokratskoj partiji (SDP), a ministri koji su napustili tu stranku ne mogu je više predstavljati u Vladi, ocijenio je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

 

On je rekao da, ukoliko SDP nakon svega ne raskine koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista definitivno će pokazati da je partija koja nema više nikakav svoj subjektivitet.

„Ako dozvole da ministri koji više nijesu njihovi članovi ostanu u vlasti i imaju podršku ljudi iz parlamenta koji predstavljaju SDP biće to totalni nonsens koji politička teorija ne poznaje. Najrealnije je da SDP otkaže povjerenje i odvede parlament na izbore“, rekao je je Abazović agenciji Mina.

On je kazao da je Vlada do sada pokazala veliku neefikasnost, da je parlament donosio odluke često suprotno politici Vlade.

„I sada su se stekli svi uslovi da se parlamentarna većina koja je stvorena 2012. godine na vještački i fiktivan način na neregularnim izborima jednostavno delegitimiše u potpunisti i da se krene uspostava nove parlamentarne većine“, naveo je Abazović.

Abazović je kazao da ga još jedan fenomen tjera na razmišljanje da će izbori biti na jesen.

„A to je činjenica da su čelnici DPS-a izbore najavili za sljedeću godinu a kad oni god nešto najave za sljedeću godinu ispadne drugačije, jer je to dio njihove političke taktike“, pojasnio je on.

Abazović je ponovio da treba vjerovati da će na jesen ili eventualno na zimu biti održani parlamentarni izbore. “Nadam se konačno, smjeni ove vlasti koja je prevazišla svaku mjeru i svojom neefikasnošću i odnosom prema građanima ali i odnosom između sebe samih“.

Upitan kome bi najviše odgovorali izbori na jesen, Abazović je kazao da su u pravu oni koji misle da izbori možda ne dolaze u idealnom trenutku, s obzirom na čitavu situaciju u kojoj se nalaze faktički sve stranke.

„Ali to je neminovnost, mislim da sa tim treba probati“, naveo je Apazović.

On je dodao da mu priče da izbori idu na ruku samo DPS-u ne zvuče zanimljivo.

„Mislim da kod svih postoji određena doza straha, a samo je bitno da imamo fer izbore. Ukoliko imamo fer izbore onda je nebitno kome idu na ruku“, poručio je Abazović.

Upitan da li je realno očekivati da 25 poslanika podnese inicijativu za pokretanje pitanja povjerenja Vladi u Skupštini, on je odgovorio da ni tu mogućnost ne treba isključiti.

“Ali, s obzirom da ni parlament u posljednje vrijeme apsolutno ne funkcioniše, sve je to tromo, i stalo, bez neke jasne dinamike, nijesam siguran da će se tako nešto desiti, iako takvu stvar ne bi trebalo eliminisati kao mogućnost“, rekao je Abazović.

DEMOS: Sporan legimitet Vlade

Nezavisni poslanik Goran Danilović kazao je da u demokratskim društvima aktuelna politička situacija, kakva je u Crnoj Gori, završila bi padom Vlade, navodeći da sumnja da će premijer prihvatiti eventualnu inicijativu da ministri Socijaldemokratske partije (SDP) budu smijenjeni.

 On je podsjetio da je Vlada vrlo često po ključniom projektima ostajala bez podrške parlamentarne većine.

„Ovo je sad objelodanjivanje onog što je bilo jasno od početka - da Vlada pokušava da se nametne kao tutor nad Skupštinom, i da zakone koje ona usvaja, a koji joj ne odgopvaraju ne tretira i ne sprovodi. Volio da, kao u demokratskim društvima, ovakva atmosfera završi padom Vlade“, kazao je Danilović agenciji Mina.

 On je rekao da se sada očekuje potez SDP-a, čiji ministri otkazuju poslušnost.

„Prosto, bilo bi za očekivati da SDP zatraži promjenu u svom ministarskom sastavu, ali sam više nego ubijeđen da taj zahtjev neće biti ispunjen od premijera“, ocijenio je on.

 Onda, dodao je, ostaje pitanje povjerenja Vladi.

„Ostane li sve pri trenutnoj situaciji ova Vlada bi mogla da padne u parlamentu“, smatra Danilović.

On je priznao da ima zebnju, „odnosno da negdje iskreno sumnja u to da će u ovom pregrupisavanju pojedini djelovi opoziocije ostati dosljedni“.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније