Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 08. 2015. 16:08 >> 15:59
33

IZMJENA STATUTA

Ukinuta ćirilica u Vukovaru

U Vukovaru je izglasana izmjena gradskog Statuta kojom nijesu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

Za izmjene je glasalo deset članova vijeća iz vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, koja je osigurala presudni glas za prihvatanje izmjena Statuta, a protiv ili suzdržano bilo je deset članova vijeća iz SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a, javlja Jutarnji.hr, prenosi B92.

Izmjenama Statuta su usvojene dvije odluke - Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta i Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Prijedlogu izmjena Statuta, na kojima je radio savjetnički tim vukovarskog gradonačelnika, uz konsultacije sa ustavnopravnim stručnjacima iz Osijeka i Zagreba, protivili su se vijećnici opozicionih stranaka, naročito SDSS-a, čiji je predsjednik Kluba vijećnika Dejan Drakulić u raspravi utvrdio da je time pripadnicima srpske nacionalne manjine osigurano manje prava nego što ih sada imaju.

"Nigdje u Statutu ne piše da je uvedena ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru", zamjerio je Drakulić.

Predsjednik Kluba većnika SDP-a Goran Bošnjak zamjerio je što se "poigravaju" pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

"I ono malo prava što ste predvidjeli ograničavate, pa tako pravo da građani srpske nacionalosti mogu gradske akte dobiti na ćiriličnom pismu sužavate tako što propisujete da to mogu dobiti nakon pisanog zahtjeva", kazao je Bošnjak.

Izmjenama Statuta nijesu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko vijeće dužno je da razmatra svake godine dostignuti stepen "razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima".

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније