Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 11. 2015. 19:11 >> 18:58
4

SA 200.000 POTPISA

Jahjagi predali peticiju protiv dva sporazuma

Predstavnici opozicije, koja više od dva mjeseca blokira rad Skupštine tražeći da se povuku potpisi sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, danas su predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi predali peticiju sa potpisima više od 200.000 građana Kosova, protiv tih sporazuma.

Peticiju su Jahjagi uručili Glauk Konjufca, šef poslaničkog kluba Pokreta “Samoopredjeljenje”, poslanica Inicijative za Kosovo Valdete Bajrami i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj. Oni su tom prilikom izrazili očekivanje da će Jahjaga, kao predstavnica jedinstva, ozbiljno shvatiti volju građana Kosova.

Konjufca je istakao da je danas takođe, počela predaja te peticije domaćim i međunarodnim institucijama. Po njemu, ujedinjena opozicija smatra da političku krizu treba posmatrati iz korijena, a “korijen je u potpisanim sporazumima štetnim za zemlju”.

“Prema Ustavu Kosova, predsjednica ima nadležnosti da predstavlja jedinstvo građana Kosova i smatramo da je izraz tog jedinstva naroda najmasovnija peticija ikada organizovana na Kosovu, peticija 205.254 građana Kosova koji su stavili svoj potpis protiv sporazuma sa Srbijom, a posebno protiv sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore”, poručio je Konjufca.

On je kazao da je opozicija od predsjednice tražila da problem sagleda u cjelini, zato što ona sve vrijeme osuđuje djelovanje opozicije.

Poslanica Inicijative za Kosovo Valdete Bajrami je ponovila stav opozicije da su sporazumi štetni po zemlju te da "ugrožavaju suverenitet Kosova", i da se od predsjednice očekuje da peticiju ozbiljno uzme u obzir.

“Kao opozicija smo odlučili da predamo peticiju samo predsjednici iz razloga što ona predstavlja jedinstvo građana i vjerujemo da će imati u vidu zahtjeve građana, koji su jako legitimni i u skladu su sa Ustavom”, kazala je Bajrami.

Pal Lekaj je istakao da je opozicija odlučna da se štetnim sporazumima suprotstavi svim demokratskim sredstvima, te da niko ne smije da ignoriše volju naroda.

“Mi smo svjesni da ova peticija prevazilazi okvire jedne partije, interese opozicije ili Vlade, zato što je ugrožena zemlja i građani su to dokazali svojim potpisima”, kazao je Lekaj.

Opozicija je sredinom septembra širom Kosova počela da prikuplja potpise za peticiju protiv sporazuma o “Zajednici” i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Sporazum o Zajednici u međuvremenu je privremeno suspendovan od Ustavnog suda Kosova, do donošenja mišljena Suda o ustavnosti Zajednice na zahtev predsjednice Kosova Atifete Jahjage.

 

Tekst i foto: Anadolija

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније