Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 04. 2016. 16:27 >> 16:13

UJEDINILI SE

BG: Protest opozicije, traže ostavke u RIK-u

Lideri nekoliko opozicionih listi zatražili su na protestu u Beogradu ostavke predsjednika Republičke izborne komisije (RIK) i njegovog zamjenika, koje smatraju akterima postizbornog prekrajanja izbornih rezultata, i pozvali pristalice da na ponovljenim izborima glasaju za listu DSS - Dveri.

Lider LDP, Čedomir Jovanović, izjavio je da je današnji protest borba za slobodnu, demokratsku, tolerantnu Srbiju, a ne za promile i procente.

Navodeći da su pripadnici političke grupacije koja protestuje različiti i da se toliko razlikuju da su često u ovoj kampanji jedni o drugima govorili ružnije nego o lideru SNS Aleksandru Vučiću, on je istakao da ih spaja ideja Srbije u kojoj građani žele da žive, a koju danas nemaju.

"Nju moramo da stvorimo. Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo", poručio je Jovanović.

On je pozvao građane da se ne plaše, da govore šta misle i bore se za svoje ideje, a Vučića da bude "pristojan predsjednik vlade i da im se ne obraća preko Informera".

Lider SDS, Boris Tadić, ocijenio je da je legitimitet izbornog sistema doveden u pitanje ako se ne poštuje pravo samo jednog čovjeka koji je izašao na glasanje.

"Svako od nas ima svoj glas, svaki od vaših glasova je temelj demokratije i ove države i mora da bude branjen", rekao je Tadić, prenosi Tanjug.

On je istakao da oni koji dovodi u pitanje glasanje ruše temelj demokratije, a da vlast mora da shvati da se u ovom trenutku dovodi u pitanje njihov legitimitet.

Lider pokreta "Dosta je bilo", Saša Radulović, najavio je da će opozicija na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta nastupiti zajedno i ocijenio da je ovo "početak kraja vlasti Vučića".

"Nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i neke liste spuštaju ispod cenzusa. To neće ići ", rekao je Radulović.

Predsjednik Pokreta Dveri, Boško Obradović, optužio je naprednjake da "pokušavaju da obore neke liste ispod cenzusa kako bi sebi prisvojili mandate".

Lider DS Bojan Pajtić rekao je da je sistem bez legitimiteta ako je i jedan glas ukraden.

"Cenzus na izborima su prošli i Dveri - DSS i SDS-LDP-LSV i druge liste, ne zato što je RIK tako odlučio, već zato što su tako građani željeli", poručio je Pajtić.

Protest je zakazan pošto je RIK juče saopštila da je lista DSS -Dveri ostala ispod cenzusa sa 4,9 odsto glasova.

Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nijesu se odazvali pozivu da se pridruže protestu sa pozicije poštovanja institucionalnih procedura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније