Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 05. 2016. 10:01 >> 11:22
15

ODLAZAK LEGENDE

Preminuo Bata Živojinović

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je kasno sinoć u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, prenijeli su srpski mediji.

Poslije duge borbe sa bolešću i amputacije noge, jedan od najvećih i najplodnijih srpskih filmskih i pozorišnih glumaca nije uspio da pobijedi i u ovoj bici.

Velimir Bata Živojinović je rođen u Koraćici pod Kosmajem 5. juna 1933, a na filmskom platnu je debitovao 1955. u filmu "Pjesma sa Kumbare". Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika.

Jedan je od rodonačelnika takozvanog "Crnog talasa" u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, Valter brani Sarajevo, mu je donio veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na republičkim predsjedničkim izborima u Srbiji. Smatra se najvećim srpskim glumcem, sa najviše uloga.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније