Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Anadolija; Objava: I.P. ]

29. 06. 2016. 09:58   >>  09:40 25

IZETBEGOVIĆ SMATRA

Dodik BiH drži kao taoca

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da strateški ciljevi te zemlje ostaju evropske i evroatlanske integracije, uz regionalnu saradnju.

 

"To su naša tri najbitnija cilja. Za nas je važno članstvo u EU, članstvo u NATO, bar iz mog ugla perspektive. Imali smo konsenzus na tome kada je u pitanju NATO i sa srpske strane prije par godina, ali su se stvari izmijenile i došlo je do 'hlađenja' srpskih političara kada je u pitanju NATO i do jednog namjernog izbjegavanja od Vlade RS-a. Bojim se da se ovo sve sistematski ustvari radi da bi se BiH zaustavila na njenom evroatlanskom putu", ocijenio je Izetbegović.

On je u intervjuu agenciji Anadolija rekao kako se plaši da su neke "odluke drugačije, koje za sada nijesu javne, a donesene su u Banjaluci". To, kaže, temelji na tome "kada vidi na koji način se blokira majstorski put NATO-a, put ka EU, kako se stalno proizvode krize u BiH.

"Ko zna šta je pravi plan", konstatuje Izetbegović.

Upitan da pojasni u šta sumnja kada su u pitanju "skrivene" odluke iz Banjaluke, odnosno čega se najviše pribojava da one jesu, Izetbegović kaže: 

"Neki referendumi su za 2017. zagovarani. EU ima svoje probleme nakon Bregzita, neke druge sile sa Istoka jačaju, tako da ne bih sada dalje od ovoga, ne bih preciznije, ali sve ovo me zabrinjava. Bojim se da se igra jedna opasna igra koja nas može ponovno dovesti u konflikte i u BiH i na Balkanu. Ovi napadi na povratnike, kompletan odnos spram drugih strana u BiH iz Banjaluke za mene je zabrinjavajući", naveo je Izetbegović.

S obzirom na aktuelno političko stanje, odnosno neispunjavanje obaveza BiH spram dogovora sa EU predsjedavajući Predsjedništva BiH ne očekuje sredinom jula na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU pozitivan odgovor za BiH kada je u pitanju prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU i slanje upitnika.

"U ovome času nećemo ga dobiti ako se ne promijeni nešto u odnosu na SSP i na mehanizam koordinacije, a prije svega na prilagodbu SSP-a. I tu sam očekivao jednu autentičnu, ohrabrujuću politiku od Saveza za promjene, konkretno od kolege Mladena Ivanića. Jer, ako ćemo mi biti taoci onoga šta hoće ili neće Milorad Dodik i ako će on biti šef koji će odrediti i Ivaniću (Mladenu) i svim srpskim predstavnicima na državnom nivou šta smiju, a šta ne smiju, onda ova zemlja, ako nema alternativu, može zaista otići u problem", rekao je Izetbegović. 

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније