Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 08. 2016. 15:27 >> 15:26
7

IZ SAMOOPREDJELJENJA PORUČILI

"Neće biti prihvaćeno nasilno smanjenje Kosova"

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri izjavio je danas da se predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Isa Mustafa ponašaju kao da je Kosovo njihovo vlasništvo i izrekao uvrede na njihov račun.

Imeri je na konferenciji za novinare rekao da oni pokušavaju da Kosovo pretvore u životinjsku farmu.

"Ova trojka je odlučila da zemlju uvede u duboku krizu koja je ne samo politička, kako bi ispunili svoje ciljeve. Njih trojica se ponašaju kao da su faktički vlasnici Republike Kosovo, njenog bogatstva i teritorije i da mogu da rade šta hoće sa tom imovinom. Oni su svinje naše političke scene dok je Isa Mustafa najveća svinja ove trojke", rekao je Imeri.

On nije isključio mogućnost masovnih protesta zbog sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, koji se, kako je rekao, stavlja u skupštinsku procedure uprkos protivljenju i argumentima koje su iznijeli stručnjaci iz ove oblasti.

Imeri je rekao da su Tači, Veselji i Mustafa izazvali krizu na Kosovu i zemlju smatraju njihovim vlasništvom.

On je ponovio da pokret na čim je čelu protivi procesu demarkacije koji predstavlja, kako je rekao, nasilno smanjenje teritorije Kosova.

Imeri je ocijenio da je sporazum o demarkaciji u suprotnosti sa istinom i da se nasilje gura napred.

"To predstavlja nasilno smanjenje Kosova i neće biti prihvaćena (demarkacija) i mi ćemo se protiv nje boriti", kazao je Imeri.

On je ocijenio da je naučno stručna rasprava o demarkaciji od 3. avgusta bila organizovana "reda radi", jer nijesu uzeti u obzir argumenti koji su predočeni, pošto trojku Tači, Veselji i Mustafa nijesu zanimali argumenti ili interesima građana.

Haradinaj i Ljimaj pozvali poslanike da ne glasaju za demarkaciju

Lideri Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj pozvali su danas poslanike Skupštine Kosova da ne glasaju za Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, jer kako su naveli, radi se o pogrešnoj demarkaciji.

Haradinaj i Ljimaj su na zajedničkoj konferenciji za novinare kazali da su stručnjaci na Kosovu ocijenili da se radi o pogrešnoj demarkaciji kojom Kosovo gubi dio svoje teritorije.

"Međutim, Vlada gura pogrešnu verziju. Najbolje bi bilo da se ta verzija odbaci. Pozivam poslanike da ne glasaju", kazao je Haradinaj.

Ljimaj je rekao da bi za kosovsku vladu bilo bolje da ove mjesece iskoristi za stvaranje konsenzusa o ovom pitanju nego da "gluvih ušiju" gura svoju verziju.

"Mi vidimo jedan izgubljeni slučaj neodgovorne vlade. Međutim još ima vremena da se još jednom sagledaju sporni djelovi i da se nađe zajedničko rješenje", kazao je Ljimaj.

On je dodao da je "jasno" da vlada želi da prebaci odgovornost na Skupštinu, ali poslanici imaju odgovornost, pošto su položili zakletvu.

Dvojica lidera su ocijenila da usvajanje sporazuma o demarkaciji stvara krizu i tenzije u zemlji.

Haradinaj je rekao da dolazak potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena pokazuje da SAD nijesu digle ruke od Kosova i da stav Američkog državnog sekretarijata nije da je granica ispod Čakora več traže da se nađe rješenje.

On je objavio da će poslanici ABK i IK koji bojkotuju rad Skupštine Kosova prisustvovati sjednici Skupštine kada se bude raspravljalo o demarkaciji.

Podsjetimo, i danas je u kosovskom parlmaentu bačen suzavac u znak protesta zbog demarkacije crnogorsko - kosovske granice. Šef poslaničkog kluba pokreta "Samoopredjeljenje" Glauk Konjufca bacio je suzavac tokom sjednice Predsjedništva Skupštine Kosova na kojoj se razmatra nacrt zakona o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније