Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

10. 08. 2016. 16:53 >> 16:34

KOSOVSKI PARLAMENT

O demarkaciji sa CG tek 1. septembra

U Prištini je odgođena ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom za 1. septembar, iako je ranije bilo najavljeno da će to pitanje na dnevnom redu kosovskog parlamenta biti sjutra.

To je, kako je prenio AP, saopštio predsjednik skupštine, Kadri Veselji.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čijoj ratifikaciji se žestoko protivi opozicija, potpisan je u Beču, avgusta prošle godine.

Do odlaganja ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom došlo je nakon što se juče i ponovo danas u kosovski parlament vratio suzavac.

Suzavac su aktivirali predstavnici parlamentarne opozicije, a prije svih radikalni pokret Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Juče je suzavac bačen tokom sjednice Spoljnopolitičkog odbora parlamenta koji je razmatrao pomenuti sporazum, a danas na sjednici Predsjedništva skupštine, koja je trebalo da usaglasi stav o tome da taj sporazum bude stavljen na dnevni red sjutrašnje sjednice.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom je veoma značajan dokument za Prištinu, a od njegove ratifikacije zavisi kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju.

Predsjednik Kosova Hašim Tači ustvrdio je ranije da "pitanje demarkacije sa Crnom Gorom kao državni problem ne postoji".

"Kosovo nije izgubilo ni metar svoje teritorije. Takođe, želim da pojasnim da su institucije Kosova radile demarkaciju, a ne ponovno pisanje istorije", rekao je Tači.

Tači je kazao da Kosovo mora da zadovolji taj kriterijum i da definiše "granice sa svim susjednim zemljama, uključujući i Crnu Goru" jer, kako je rekao, bez "jasnih granica" nema ni vizne liberalizacije.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, rekao je da nijednom nije dokazano da je teritorija Kosova izgubljena.

Prema njegovim riječima, pećke katastarske knjige dokazale su da Kosovo nikada nije upravljalo teritorijama za koje opozicija tvrdi da jeste.

Zabrinutost zbog uzavrele situacije u kosovskom parlamentu u vezi s demarkacijom sa Crnom Gorom, ali i zbog institucionalne krize na Kosovu, u svom redovnom izvještaju je izrazio generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Kosovski parlament praktično ne funkcioniše duže od godinu, a opozicija je ovih dana ponovo najavila stalne proteste protiv demarkacije.

Kosovska vlada proslijedila je parlamentu Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom 4. avgusta.

Posljednjih dana na Kosovu su učestali incidenti koji su protumačeni kao pritisak za neprihvatanje tog sporazuma.

Naime, na terasi kuće predsjednika Komisije kosovske vlade za demarkaciju sa Crnom Gorom, Murata Mehe, pronađena je juče eksplozivna naprava, prenijeli su kosovski mediji.

Dojava o bombi stigla je samo nekoliko sati nakon što je tokom sjednice Komiteta spoljnih poslova u jednoj od sala kosovske skupštine, a na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji, bačen suzavac. Suzavac je bačen i dan ranije na sjednici Spoljnopolitičkog odbora. Istovremeno, kamenovana je i zgrada kosovske vlade.

A svemu tome je prethodila eksplozivna naprava bačena na zgradu kosovskog parlamenta, 4. avgusta.

Ranije danas i dio vladajuće koalicije Pokret za jedinstvo pozvao je poslanike da ne glasaju za demarkaciju, jer smatraju da sporazum nije u nacionanom interesu Prištine.

Taj pokret smatra da to pitanje treba prepustiti međunarodnoj arbitraži.

S druge strane za Podgoricu je pitanje demarkacije završeno.

Milan Paunović, koji je predvodio crnogorski pregovarački tim o demarkaciji sa Kosovom, izjavio je da je ranije da je stav zvanične Podgorice da je to pitanje završeno potpisivanjem sporazuma, u avgustu prošle godine u Beču, i ocijenio da je debata u kosovskom parlemantu potvrdila da je to u Prištini, prije svega, unutrašnje političko pitanje.

Na pitanje koliko je realna konstatacija kosovskog opozicionara Ramuša Haradinaja da će sporazum "pasti", Paunović je odgovorio: "Sporazum neće pasti. Sporazum će biti ratifikovan i u kosovskom parlamentu, prije ili kasnije".

(tanjug.rs)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније