Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2016. 18:40 >> 18:21
12

ZAGREB OČEKUJE

Srbija da odvrati RS od referenduma

Tehnički ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač, izjavio je danas da očekuje da će državni vrh Srbije uticati na čelnike Republike Srpske da odustanu od najavljenog referenduma.

"Hrvatska je zemlja koja je supotpisala Dejtonski sporazum i želimo da BiH opstane kao država, da Hrvati budu ravnopravni i ustavotvorni u BiH. Želimo da BiH nastavi put prema EU, a sve to nije kompatibilno s nekim referendumom o samostalnosti RS", rekao je Kovač na konferenciji za novinare u Zagrebu upitan o sjutrašnjem sastanku državnog vrha Srbije s funkcionerima RS i BiH.

Kovač je istakao da je za Hrvatsku to neprihvatljivo i da očekuje da će državni vrh Srbije "izvršiti odgovarajući uticaj na čelnik Republike Srpske i odvratiti ih od toga".

HR želi normalnu saradnju sa SRB, a ona da izvršava obaveze

Kovač je izjavio da Hrvatska želi da sa Srbijom normalno sarađuje, ali da istovremeno želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je ponudio pomoć Hrvatske.

"Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije i Drugog svjetskog rata, nego želimo normalno sarađivati i to na temelju dobrosusjedskih odnosa i u evropskom duhu", kazao je Kovač, koji je danas predsjedavao sastankom vladine kancelarije za praćenje sprovođenja prelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

On je rekao i da Hrvatska želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je Zagreb spreman da joj pomogne, prenijela je Hina.

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i ministar pravde Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Kancelarija je prvi sastanak održala krajem jula, a danas je rezimirala zadatke određene na prvoj sjednici, rekao je Kovač na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Hrvatsko ministarstvo pravde je od srpskog resornog ministarstva tražilo da u skladu s preuzetim obavezama nastavi da dostavlja podatke što je prestalo da radi 2011, rekao je ministar Ante Šprlje, inače zamjenik predsjednika Kancelarije.

"Mi tražimo samo ono na šta se Srbija obvezala, dakle razmjenu podatka", istakao je Šprlje, a prenosi Hina, dodajući da Hrvatska svoje obaveze ispunjava.

Dodao je da Hrvatska, kao i sve ostale članice EU, ali i međunarodna zajednica, očekuju da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi onome što traži Haški sud.

"Ovo s obzirom da su potpisnici ispunjavanja obaveza koje proizlaze iz saradnje s Haškim sudom", zaključio je Šprlje, aludirajući na izručenje građana Srbije koje potražuje Hag, kao i na prilagođavanje propisa koji nijesu u skladu s haškim pravilima.

Državni vrh Srbije sjutra sa Srbima iz BiH

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sjutra sa predsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem i srpskim predstavnicima iz Bosne i Hercegovine, povodom dešavanja u Republici Srpskoj, u vezi sa najavljenim referendumom.

Kako je saopšteno, Nikolić će razgovarati i sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predjsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Sastanak je zakazan za 14.30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić će razgovarati sjutra popodne u Beogradu sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako je najavljeno Vučić i Čović razgovaraće o saradnji i stabilnosti u regionu, a poslije sastanka obratiće se medijima.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније