Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ RTS/Tanjug ]

24. 09. 2016. 21:51 >> 21:36
6

VHS-K2

Najnovija hrvatska puška u rukama ID

Sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na "Tviteru", a koje su predstavljene kao snimljene u posljednjih pet nedjelja na području južžnog Iraka, sjevernog Bagdada i Mosula, teroristi Islamske držžave koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi "HS Produkt" iz Karlovca, prenosi portal "Indeks".

Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli juriššne pušške koja ispaljuje 800 metaka u minutu, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svijetu trgovine oružžjem, direktor "HS Produkta" ŽŽeljko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.

"Nemoguće da je riječ o nekim velikim količinama, vjerovatno se radi o pojedinim komadima oružžja koji su zaplijenjeni u borbama. Mi tu puššku proizvodimo dvij godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržžišštima na kojima za to nema nikakve prepreke", kažže Pavlin za Indeks i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a djelimično se o tome već šspekulisalo u medijima, hrvatsko oružžje bilo je primarno namijenjeno pripadnicima peššmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džžihadista Islamske držžave.

Naime, pošto što su mediji objavili da je zabilježžena posjeta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođacima oružžja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulažženja u detalje poslovnog odnosa.

Pavlin sada kažže kako je posljednja isporuka modela VHS-K2 na neko od tržžiššta na Bliskom istoku iššla prošle godine, dok ove godine nijesu imali ni jednu takvu transakciju, a o količinama nije htio da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012, odnosno početka 2013, podsjeća Indeks.

"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije pretjerano vodila računa o tome gdje sve možže završšiti oružžje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima", komentariše Indexov izvor.

Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sjednici Vlade, cijela priča je dospjela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar odbrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružžavanje Kurda.

Analitičari vjeruju kako veći dio hrvatskog oružžja u rukama sirijskih i iračkih islamista vjerovatno potičeš iz tih 'jordanskih pošišljki' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nijesu sporne jer, Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili međunarodnim ograničenjima prometa oružžja ili vojne opreme. Tokove isporučenog oružžja naprosto nije bilo moguće kontrolisati.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније