Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2016. 17:04 >> 16:43

NASTAVLJENI PREGOVORI

Plenković se nada mandatu na čelu Vlade

Most nezavisnih lista i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas nastavljaju još jedan krug pregovora za formiranje nove Hrvatske vlade, a prvi put pregovori se održavaju u sjedištu Mosta, umjesto, kao do sada, u HDZ-ovom.

Iako su brojne medijske ekipe očekivale dolazak vođe Mosta Boža Petrova i njegovih najbližih saradnika pred sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, iz stranačkog sjedišta HDZ-a nenajavljeno je izašao lider HDZ-a Andrej Plenković i kratko se obratio novinarima sa objašnjenjem da se pregovori danas vode u prostorijama Mosta.

Izjavio je da u pregovorima s Mostom sve ide u sklaldu sa dogovorom i da ovo nije nikakav “dan D”.

"Sve je u skladu sa govorom i ideja je da ove sedmice s Mostom dogovorimo sve ono što je najbitnije”, rekao je Plenković novinarima, prenosi Tanjug.

Dodao je da danas poslijepodne s tom strankom nastavljaju, a do tada imaće nekoliko kosultativnih pripremnih sastanak unutar HDZ.

Plenković je rekao da nema mjesta veštačkim tenzijama i da pregovori s Mostom idu u okviru dogovorenog.

Na pitanje da i očekuje da će na konsultacijama kod predsjednice u ponedjeljak imati podršku neophodnih 76 zastupnika, Plenković je kratko odgovorio: ”Moguće”.

Službenih i konkretnih informacija u kojoj su fazi pregovori za sastavljanje Vlade još uvijek nema, ali mediji nagađaju kako se danas razgovara upravo o podjeli resora, odnosno preraspodjeli mjesta između Mosta i HDZ-a u budućoj Vladi i Saboru, prenosi Anadolija.

Nezvanično, HDZ Mostu nudi poziciju prvog potpredsjednika vlade i pet ministarstava. S druge strane Most navodno želi jedno ministarstvo više, šest ih imaju i u aktualnoj vladi, ali i poziciju predsjednika Sabora, te da prvi potpredsjednik vlade kojeg bi dobili bude zadužen za privredu i financije.

Po toj verziji Most bi, prema pisanju hrvatskih medija, želio poziciju predsjednika Sabora zbog toga, jer bi se tako osigurao da njihovi zakonski predlozi, kojima se protivi HDZ, ne ostanu u fiokama, kao i priliku da ih u krajnjoj nuždi mogu izglasati sa opozicijom.

S druge strane pak HDZ ne želi da prepusti poziciju predsjednika Sabora, a veliko je pitanje jesu li spremni da popuste oko broja ministarstava, prenosi Tanjug.

Plenković je jutros ostavio mogućnost da će pregovori završiti do sljedećeg ponedjeljka, 10. avgusta, za kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazvala sljedeći krug konzultacija, te kako je moguće da će se na Pantovčaku pojaviti kao novi mandatar sa najmanje 76 potpisa budućih zastupnika.

Prva sjednica novog saziva Sabora će se, po određenom zakonskom roku, održati 14. listopada, do kada se očekuje i formiranje saborske većine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније