Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

28. 10. 2016. 13:28 >> 13:06

PLENKOVIĆ U SARAJEVU

Hrvatska će pomoći BiH na evropskom putu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina vanjskopolitički prioritet broj jedan za Hrvatsku i da će zvanični Zagreb pomoći BiH na njenom evropskom putu.

"BiH će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan, posebno kada je riječ o evropskom putu BiH. Pokazali smo koliko se može pomoći kada ste dio EU i kada bez ikakvih rezervi, sa najboljom namjerom, želite pomoći i konkretno pomažete BiH", rekao je Plenković.

Plenković je poslije sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem kazao da sa BiH želi stabilnu političku saradnju, ali da rješenja moraju dolaziti iz same BiH.

Prema njegovim riječima, Hrvatska ima političku odgovornost da bude poveznica za sve susjedne zemlje koje žele ući u EU.

"Sa Srbijom se takođe moraju riješiti određena pitanja. Ali moramo biti ti koji će najbolju ekspertizu o našim susjedima uputiti Briselu", kazao je hrvatski premijer.

On je rekao da je Hrvatskoj posebno važna briga o Hrvatima u BiH, koja treba da bude "otvorena i transparentna", ističući da je za Hrvate u BiH važno da su "konstitutivni u pravom smislu te riječi".

Plenković smatra da dejtonski ustavni okvir BiH "nije perfektan", ali da mogući novi ustavni sistem te zemlje mora da bude dogovoren u samoj BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa donošenjem novog Izbornog zakona u BiH, on je kazao da je to stvar BiH, njenih stranaka i institucija.

"Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima", istakao je Plenković.

Hrvatski premijer je izrazio zabrinutost u vezi sa političkom situacijom u Stocu, gdje su zbog incidenta 2. oktobra prekinuti lokalni izbori, a Centralna izborna komisija (CIK) još nije donijela odluku kada će biti održani u tom hercegovačkom mjestu.

"Za Hrvatsku je važno da se u BiH izbjegne preglasavanje", kazao je Plenković.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su se razgovori s Plenkovićem odnosili na dva ključna segmenta - dalji evropski put BiH i ekonomsku saradnju dvije zemlje.

On je naveo da je Hrvatska "vrlo konstruktivan zagovarač evropskog puta BiH", te da je Hrvatska godinama među pet najvažijih trgovinskih partnera BiH i pet najvažnijih investitora u BiH.

To, kako je ocijenio, jasno definiše odnose dije zemlje na nivou ekonomske saradnje.

Zvizdić je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i vlade Hrvatske, na kojoj će se naći brojna pitanja važna za međusobne odnose i za dalju nadogradnju dobrosusjedskih odnosa.

Novoizabrani hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније