Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 06. 2013. 15:42 >> 15:40
1

ZBOG "POLITIČKIH IGARA"

Stotine studenata na protestu u Sarajevu

Stotine sarajevskih studenata stigle su na protest koji je organizovan u znak podrške roditeljima čija djeca zbog "političkih igara" nemaju jedinstveni matični broj (JMB), javlja agencija Anadolija

 

 

Studenti su se okupili u centru Sarajeva, na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, odakle su se zaputili ka zgradi Parlamenta BiH ispred koje su u protekla dva dana protestovali građani koji su do jutros u blokadi držali parlamentarce i ministre tražeći od njih da hitno donesu novi zakon o jedinstvenim matičnim brojevima.

Studenti su se na putu ka zgradi državnih institucija zaustavili ispred Vlade Kantona Sarajevo gdje su negodovali zbog loših uvjeta studiranja i smještaja u studentskim domovima, zviždali i uzvikivali "Vlada napolje".  Učesnicima protesta pridružio se kantonalni ministar obrazovanja i nauke Damir Marjanović, kao i brojni građani Sarajeva. 

Kako javlja novinar Anadolije, demonstranti okupljeni ispred Parlamenta BiH u kojima danas nema zastupnika, nose transparente na kojima piše „Osuđeni na bosansku Bolonju!“, "Ja BiH identitet", "Nismo svi babini sinovi!" i druge poruke kojima izražavaju nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u društvu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković pojasnio je da studenti žele promjene u društvu.

“Mi pozivamo građane da vrše pritisak na izabrane vlasti i da traže odgovornost od naših parlamentaraca i drugih službenika koji ne rade svoj posao i koji su nas doveli u ovu situaciju", pojasnio je Nurković.

Prema njegovim riječima, studenti su organizovali masovni mirni protest u znak podrške roditeljima jer djeca nemaju JMB, ali i kako bi ukazali na lošu situaciju studentske populacije u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sarajevski studenti uglas su poručili: "Bez obzira na činjenicu da je blokada Parlamenta završena rano jutros, vjerujemo da je ovo tek početak borbe za promjene, borbe za bolje sutra svih nas."

Studentima će se, kako saznaje agencija Anadolija, pridružiti i građani Zenice koji su autobusima krenuli ka Sarajevu nakon što su jutros u Zenici mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi s donošenjem zakona o JMB i tako se solidarisali sa bebama koje nemaju jedinstvene matične brojeve. 

S druge strane, sve veći procenat građana zemalja Balkana podržava ulazak u EU, vjerujući kako bi to riješilo njihove ekonomske, političke i društvene probleme.

Tako prema posljednjih podacima između 75 i 90 posto građana Bosne i Hercegovine podržava ulazak svoje zemlje u EU.

Takođe, nedavno istraživanje agencije “Puls” u Hrvatskoj, pokazalo je da 61 posto građana te zemlje podržava ulazak u zajednicu vodećih zemalja Evrope.

Iako je u Srbiji posljednjih godina opao procenat građana koji podržavaju ideju da zemlja uđe u EU, ipak i u toj zemlji skoro 50 posto građana podržava evropske integracije, a čak 66 posto građana podržava reforme koje su neophodne za ulazak u EU.

Na Kosovu 87 posto ispitanika smatra da bi ulazak u EU bio dobra stvar, 81 posto ispitanih u Albaniji vjeruje isto, u Crnoj Gori 73 posto, a u Makedoniji 60 posto.

Takođe, posljednja istraživanja su pokazala da u većini zemalja Balkana ispitanici smatraju da bi u EU bili dobrodošli.

 

(AA)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније