Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 06. 2013. 20:32 >> 20:32

SPC SAMO POSMATRAČ

Vjerski lideri za BiH u Evropskoj Uniji

Predstavnici vjerskih zajednica u BiH, osim Srpske pravoslavne crkve potpisali Deklaraciju u kojoj podržavaju ulazak BiH u EU. Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljala dva sveštenika koji su učestvovali kao posmatrači.

Na međunarodnom samitu o miru i pomirenju u Banjaluci, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, osim Srpske pravoslavne crkve potpisali su Deklaraciju u kojoj podržavaju ulazak BiH u Evropsku uniju, prenosi Dojče vele.

 

 

SPC nije htjela da učestvuje u izradi Deklaracije i njenom potpisivanju, ali su njeni predstavnici prisustvovali kao posmatrači.

Predstavnici vjerskih zajednici uputili su apel liderima u BiH da počnu sa ispunjavanjem svojih obaveza. Deklaracija između ostalog ohrabruje političare na što hitnije sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Dokument su potpisali u ime Jevrejske zajednice u BiH Igor Kožemjakin, poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović, banjalučki muftija Edem Čamdžić, banjalučki biskup Franjo Komarica i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Reis ul ulema islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je rekao da se nada da je Deklaracija istinski korak naprijed.

"Važnije je da se mi, poglavari vjerskih zajednica ponašamo u duhu Deklaracije. I mislim da iz Banjaluke šaljemo snažnu poruku mira, suživota i tolerancije", objasnio je Kavazović.

Kardinal Vinko Puljić je rekao da svi moraju biti graditelji mira, a na pitanje zašto su predstavnici SPC učestvovali samo kao posmatrači Puljić kaže da se ta odluka mora da poštovati.

"Mi ne možemo nikoga da prisilimo. Otvoreni smo da tražimo put za svaku saradnju sa drugima", kaže Puljić.

Na trodnevnom samitu u Banjaluci učestovaće blizu 200 učesnika među kojma je šest predsjednika parlamenta zemalja regiona. Među učesnicima su i Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko koji je rekao da je dobro da vjerski lideri rade na pomirenju i da bi bilo još bolje da široke mase to prihvataju. 

Samit je počeo molitvenim skupom u Banjalučkoj biskupiji. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније