Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

29. 03. 2017. 18:13 >> 17:46
3

AP PIŠE

"Opozicija u Srbiji pod medijskom blokadom"

Glavni opozicioni predsjednički kandidati u Srbiji u duelu s kandidatom vladajuće koalicije Aleksandrom Vučićem pokušaće da nadvladaju šanse koje im se daju, probiju medijsku blokadu i javno razvlačenje po blatu, ocjenjuje danas američka agencija Asošiejted pres.

AP navodi da se opozicioni kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić razlikuju po mnogo čemu, ali da se slažu u jednom - kampanja za nedjeljne predsjedničke izbore je najprljavija od glasanja '90-tih koja su održavala Slobodana Miloševića na vlasti.

"Vidjeli smo teška vremena u ovoj zemlji i prošli smo kroz brojne neravnopravne izbore, neravnopravne u smislu slobodnih i pravičnih uslova za održavanje izbora", rekao je Jeremić u intervjuu za AP, dodajući da su ovi izbori najgori koje je vidio.

Američka agencija navodi da izazovi s kojima se susreću Jeremić i Janković nijesu laki imajući u vidu nedavno istraživanja BIRODI-ja po kojem je Vučić dobio 120 puta više vremena u medijima od njih dvojice zajedno.

Glavni mediji pod Vučićevom kontrolom demonizuju većinu opozicionih kandidata ne pružajuću im šansu da odgovore, navodi AP i dodaje da su opozicioni kandidati i njihove porodice predstavljeni kao sluge Zapada i kriminalci, uz objavljivanje privatnih detalja koji su procurjeli iz obavještajnih službi.

Janković je u jednom beogradskom tabloidu označen kao "ubica" prijatelja koji je izvršio samoubistvo 1993, navodi AP, dodajući da je istraga pokazala da Janković nema ništa s tim slučajem. Za Jeremića, za kojeg AP ocjenjuje da je uglađenih manira, navodi se da je "okružen najvećim kriminalcima".

S druge strane, navodi AP, Vučić se u medijima veliča kao snažan vođa i spasilac Srbije, uprkos dubokim ekonomskim i socijalnim problemima s kojima se Srbija suočava.

Vučić vodi kampanju s položaja premijera, što mu omogućava da iskoristi državna sredstva za jačanje popularnosti, uključujući posjetu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi AP.

Američka agencija navodi da Vučić, bivši ultranacionalista koji sada podržava EU, negira optužbe da vodi prljavu kampanju i da kaže da je jedina platforma opozicionih kandidata "mržnja prema Vučiću".

Jankovića, za kojeg AP navodi da je branilac ljudskih prava, podržavaju prozapadni liberalni glasači, dok bivši ministar spoljnih poslova Jeremić ima podršku konzervativnijih i nacionalističkih grupa.

Iako je funkcija predsjednika uglavnom ceremonijalna, Vučić pokušava da zacementira svoju vlast na još pet godina, navodi AP, dodajući da kritičari kažu da želi da uspostavi autokratiju kakva postoji u Rusiji.

Jeremić je rekao da je primjer medijske pristrasnosti slučaj kada je Srpska napredna stranka optužila njegovu suprugu da je šefica svih narko kartela u Srbiji.

"I kada je održala konferenciju za novinare povodom tih optužbi, premijer je uvidio da je to veoma, veoma glup potez i izvinio se. Ali ne njoj, već narodu Srbije", rekao je Jeremić.

On je rekao da je na televizijama pres konferencija njegove supruge zauzela 20 odsto, a Vučićeva reakcija 80 odsto prostora.

"Vučić je kao jedan od bivših lidera nacionalističke Srpske radikalne partije podržavao Miloševićevu ratnohuškačku politiku 90-ih i bio je Miloševićev ministar informisanja u vrijeme kada su medijske slobode bile veoma suzbijene", navodi AP.

Jeremić i Janković kritikuju odsustvo reakcije iz EU, za koju kažu da ignoriše Vučićevu nedemokratsku politiku kako bi se održao mir na Balkanu.

"Mislim da se boje Vučića", rekao je Janković za AP i dodao: "Oni žele mir i stabilnost na Balkanu i znaju da nestabilnost jedino može pokrenuti sam Vučić. On ucjenjuje Evropu".

Janković je rekao da Evropu ne treba da zavara Vučićeva proevropska politika dok osnažuje vojne i druge veze s Rusijom, navodi AP.

"Vučić kaže jedno, radi drugo, a misli treće. Gleda u Evropu dok ide u suprotnom smjeru", rekao je Janković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније