Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2013. 08:49 >> 08:48
3

PRAZNIK

Dan državnosti Slovenije i Hrvatske

Hrvatska i Slovenija danas obilježavaju 22. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Sinoć je u Ljubljani predsjednik Borut Pahor izjavio da Slovenija treba da čuva svoju nezavisnost i da Slovenci moraju da ostanu gospodari svoje sudbine.

"Mi jednostavno moramo da uspijemo, sve osim toga bila bi sramna izdaja", rekao je Pahor pozivajući građane na jedinstvenost, u govoru na Kongresnom trgu povodom obilježavanja godišnjice nezavisnosti.

"Ovo je naša moralna i građanska dužnost našim hrabrim i patriotskim precima, a iznad svega našoj djeci. Mi te snove ne smijemo da udaljimo od njih", rekao je Pahor.

On je istakao da su vlada, parlament i druge državne institucije odgovorile na krizu krenuvši u ispravnom smjeru, međutim veoma sporo i uz veoma malo odlučnosti.

Pahor je kazao da je ideja Slovenije zasnovana na pomirenju i istakao da se ovdje ne radi samo o državi već o nečem višem - a to je otadžbina.

"Radi se o osjećanju jedne autentične zajednice koja nije zasnovana na pravima i dužnostima već na pripadništvu zajednici iz sveg srca", rekao je slovenački predsjednik.

Centralnoj svečanosti na Kongresnom trgu prisustvovali su premijerka Alenka Bratušek i predsjednik parlamenta Janko Veber, dok su predstavnici opozicionih Demokrata (SDS) bojkotovali događaj, navodi STA.

Zvaničnici SDS, uključujući njenog predsjednika Janeza Janšu, opredijelili su se za alternativnu ceremoniju u Celju, jer se protive pozivu da se na centralnu proslavu pozovu veterani iz Drugog svjetskog rata noseći zastave sa petokrakom, koje SDS shvata kao simbol totalitarnog režima.

Prije glavne ceremonije, održana je svečana sjednica Narodne skupštine na kojoj je govorio predsjednik Janko Veber. On je kazao da je ekonomska kriza teško pogodila zemlju, i da za povratak treba puno vremena, strpljenja, razumijevanja i saglasnosti.

Veber je istakao da je ideja o nezavisnoj slovenačkoj državi, čiji su glavni ciljevi bili privredni uspjeh, blagostanje i društvena jednakost, postala istina u zgradi parlamenta 1991. godine, kada je Slovenija proglasila nezavisnost od SFRJ.

I Hrvatska danas slavi Dan državnosti, praznik kojim se obilježava odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, koju je Hrvatski sabor donio 25. juna 1991. Toj odluci predhodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana, (92,18 odsto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Povodom Dana državnosti, hrvatski državni zv aničnici položiće vijence i zapaliti svijeće na više spomen obilježja.

Predsjednik Hrvagtske Ivo Josipović prirediće i svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom narodnom kazalištu, uoči kojega će uručiti odlikovanja dodijeljena povodom Dana državnosti RH. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније