Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 07. 2017. 22:41 >> 22:12
1

ZAEV PORUČIO

Region saradnjom brže u EU

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da unaprjeđenje regionalne saradnje ne može biti zamjena, već brži put za članstvo u EU.

Zajev je to rekao u intervjuu regionalnoj televiziji N1, odgovarajući na pitanje da li vjeruje u tezu da Brisel želi da stvori novu Jugoslaviju, kao zamjenu za članstvo tih zemalja u EU.

"Sve zapadne zemlje će nas više poštovati, ako mi budemo povezaniji. Zašto? Zato što ćemo tako lakše zajednički osvojiti ta tržišta. Tu su EU fondovi, iz kojih ćemo lakše crpjeti sredstva", rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, za zajednički napredak bivših jugoslovenskih zemalja problem je u političarima, a kao primjer za to naveo je lično opažanje da u BiH Bošnjaci i Hrvati sarađuju u biznisu, sportu, kulturi.

"Od politike dolaze problemi. Zaboravljmo da se radujemo životu. Trebamo da živimo, da shvatimo da smo svi prolazni, da dolazimo i odlazimo. BiH je donijela 3.000 odluka koncenzusom, ali znam i da ima etničkih prepreka. Ali dajte da ih prevaziđemo. Političari treba da se bore za prava drugih etničkih zajednica. Tako ćemo imati i napredak u regionu", kazao je Zaev.

Govoreći o ubrzanju puta Makedonije u NATO i EU, ali o krizi sa Grčkom, Zaev je kazao da je nova makedonska vlada, na čijem je on čelu, odlučila da riješi sporove sa svim susjedima.

“Sada su odlični odnosi sa Bugarskom i Albanijom, pa čak i sa Grčkom. Riješili smo po svaku cijenu da gradimo dobre odnose sa svim susjedima. Tražimo pomoć da se nađe način da se Makedonija pribiliži EU. Dobili smo stastus kandidata 2005. godine i od tada stojimo. I Grčka će imati koristi od toga što će Makedonija biti članica NATO-a i EU", zaključio je Zaev.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније