Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

20. 11. 2017. 21:52 >> 21:21
2

REFORME

Han: Makedonija ostvarila napredak

Makedonija bilježi veliki napredak u reformama i pozitivna preporuka za početak pregovora sa EU je realnost na početku naredne godine, izjavio je danas u Skoplju evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, Han je istakao da je došao u Skoplje da pokaže da je Brisel fokusiran na Makedoniju.

Kako je istakao, za dobijanje preporuke koja neće biti uslovljena od nove vlade u Skoplju se očekuje do kraja godine rezultati u traženim reformama obavještajnih službi, sudstva i javne administracije.

"Idete u dobrom pravcu, potrebno je da se nastavi da se radi. Ostaje da se istrči posljednji kilometar maratona", rekao je Han i dodao da ako 75 odsto građana Makedonije smatra da su EU i NATO strateški ciljevi, u tom procesu i opozicija treba da odigra svoju ulogu.

Han je rekao da Brisel priprema dokument-strategiju koja će biti objavljena u februaru naredne godine i koja će obuhvatiti evropske perspektive svih šest zemalja regiona.

Prema njegovim riječima, u toj strategiji neće biti izdvojena nijedna zemlja regiona kao naprednija u procesima evropskih integracija.

Makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da u februaru očekuje pozitivnu preporuku za početak pregovora sa EU i da makedonska vlada ubrzano radi na rješavanju spora sa imenom sa Grčkom.

"Očekujemo sa pravom da se Makedoniji skine uslovna prepouruka za početak pregovora i da  bude i dio strategije za proširivanje EU, za koju je najavljeno da će da bude saopštena u februaru naredne godine", rekao je Zaev.

Han će se tokom dvodnevne posjete Skoplju sresti s više zvaničnika, s liderima političkih partija i građanskog sektora.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније