Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2018. 14:21 >> 14:14
1

HAN U SKOPLJU

Makedonija i Grčka će riješiti spor

Komesar EU za proširenje Johanes Han ocijenio je u Skoplju da je moguće da Makedonija i Grčka u bliskoj budućnosti pronađu rješenje spora oko imena. Makedonski premijer, Zoran Zaev, izjavio je da Makedonija energično nastavlja reforme i da je sljedeći cilj dobijanje datuma za početak pregovora s EU na samitu ministara u junu.

"Obje strane su posvećene ovom procesu i to na najvišem nivou, i potrebno je da postignu dogovor koji će služiti interesima i jedne i druge države", rekao je Han na konferenciji za novinare pošto je makedoskom premijeru Zoranu Zaevu predao izvještaj Evropske komisije o napretku Makedonije.

Evrokomesar je tako odgovorio na pitanje da li postoji "plan B" za makedonske evrointegracije ako se ne postigne rješenje dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije.

Han je rekao da je uvjeren da je moguće da se postigne rješenje, ne samo zato što su pregovori počeli i što su u toku, već zato što su dobrosusjedski odnosi jako važni za region i EU.

Prema riječima Hana, iz pregovaračkog procesa treba da proistekne kompromis za koji, kako je rekao, svaka strana treba da da nešto da bi se postigao konačni cilj i zaključio fer dogovor.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije sjevernog susjeda.

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da Makedonija energično nastavlja reforme i da je sljedeći cilj dobijanje datuma za početak pregovora s EU na samitu ministara u junu.

"Zato ćemo još energičnije raditi da u junu dobijemo datum za pregovore. Nastavljamo suštinske reforme. Nastavićemo zajedno s opozicijom da radimo i donosimo odluke", rekao je Zaev na konferenciji za novinare s komesarom Hanom.

Prema riječima Zaeva, Makedonija je prošla kroz mnogo tešku krizu i vraćanje preporuke koja nije uslovljena je potvrda povratka zemlje na evropski put, a dobijanje čiste preporuke je snažan motiv dostizanje teškog, ali dostižnog cilja - početka pregovora s EU.

Han je rekao da je Makedonija zaslužila bezuslovnu preporuku, dodajući da su članice EU samo priznale urađeno.

"Zemlja je prešla dug put i pored mnogih iskušenja sada je čvrsto nazad na evropskom putu. Ima pozitivnih promjena, obnovljen je osjećaj otvorenosti, energije i nade. Osjećaju se dobre vibracije u zemlji i to treba da se nagrađuje", rekao je Han.

On je dodao da je Makedonija primjer demokratskih promjena u regionu i da je impresioniran onim što je urađeno u hitnim reformskim prioritetima koje je prije dvije godine preporučila Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније