Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 08. 2013. 09:40 >> 09:43
5

ISTO ODSTOJANJE

"Oluja", 18 godina kasnije

Danas se obilježava 18. godina od stradanja Srba u operaciji "Oluja", kada su hrvatske snage ubile najmanje 1.600 osoba srpske nacionalnosti, a protjerale 250.000, pišu beogradski mediji. Četvrtog avgusta 1995. Hrvatske oružane snage pokrenule su akciju Oluja kojom je, u manje od 48 sati, oslobođeno 80 odsto okupirane teritorije, pišu mediji u Zagrebu.

Broj izbjeglih Srba različito se procjenjuje - hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Kao i svake godine, u slavu žrtava Oluje, u brojnim crkvama u Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj, služiće se parastosi.

Hrvatska danas i sjutra slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Za predsjednika Hrvatske Iva Josipovića akcija “Oluja” je bila nužna i bez nje, kako je kazao, Hrvatska nikada ne bi bila slobodna i nezavisna.

“S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je poručio da je vojno-policijska akcija "Oluja" snažno obilježila hrvatsku istoriju.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je Haški tribunal oslobodio optužnice za zločine počinjene u hrvatskog vojno-policijskoj akciji “Oluja”, danas će u Alkarskim dvorima primiti povelje počasnih članova Viteškog alkarskog društva i počasnih građana grada Sinja.

Aprila 2011. Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice. U novembru 2012. Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je  Gotovinu i Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995., poništivši prvostepenu presudu, nakon čega su oni pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju protjerivanja Srba iz Kninske krajine. Oslobađanjuća presuda izazvala je euforiju u Hrvatskoj, a u Srbiji šok i razočarenje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније