Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

07. 10. 2018. 23:50 >> 23:29
15

OPŠTI IZBORI U BIH

Dodik proglasio pobjedu

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik proglasio je noćas izbornu pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH. Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su saopštili da Džaferović i Komišić vode u izbornoj trci za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva.

 

"Na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mjesta, ja sam osvojio 330.890 glasova (56 odsto), a Ivanić 260.197(44 odsto). Dakle, razlika je u 75.000 glasova ", rekao je Dodik i dodao da "Ivaniću ne mogu pomoći čak i svi bošnjački glasovi iz inostranstva".

Kada je riječ o kandidatu SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željki Cvijanović, Dodik je naveo da je na osnovu 40 odsto obrađenih biračkih mjesta, Cvijanovićeva osvojila 54,1 odsto ili 125.118 glasova, a kandidat SzP Vukota Govedarica 45,8 odsto ili 105.889. glasova.

SDA: Džaferović i Komšić vode za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva

Stranka demokratske akcije (SDA) je objavila nove rezultate glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine poslije obrađenih skoro 600.000 glasova u Federaciji BiH.

Prema rezultatima glasanja koje iz minute u minutu objavljuje SDA, njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 40,4 odsto glasova.

Iza njega je kandidat SDP-a Denis Bećirović (33,7 odsto), kandidat SBB-a Fahrudin Radončić (11,9 odsto), nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić (8,3 odsto), kandidat Nezavisnog bloka Senad Šepić (4,7 odsto) i kandidat Stranke za BiH Amer Jerlagić (jedan odsto).

Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u vođstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji je osvojio, prema rezultatima koje ima SDA, više od 70 odsto glasova.

Kandidat HDZ-HNS Dragan Čović osvojio je 21 odsto.

Glasalo 53,26% birača

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić izjavio je večeras da je na izborima u BiH glasalo 53,26 odsto od ukupnog broja birača, ali da nedostaju podaci sa još nekih biračkih mjesta pa se očekuje da će izlaznost biti za oko dva procenta veća.

Izlaznost iznad prosjeka zabilježena je u Banjaluci, gdje je glasalo više od 60 odsto građana, u Banovićima i Han Pijesku 70 odsto, u Zvorniku 60 odsto i u Gornjem Vakufu 62 odsto.

Petrić je rekao i da je na desetak biračkih mjesta bilo remećenja javnog reda i mira i ocijenio da su izbori bili "izuzetno fer i korektni, nasuprot nekih katastrofičnih najava".

Na opštim izborima građani BiH danas su birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsjednika i potpredsjednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH.

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније