Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

26. 12. 2018. 23:17 >> 23:00
2

CRNADAK IZRAČUNAO

Smjena ambasadora koštaće BiH blizu 200.000 eura

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak tvrdi da će odluke članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića o povlačenju 27 bosansko-hercegovačkih diplomata koštati građane te zemlje od 350.000 do 400.000 KM, što je između 175.000 i 200.000 eura.

Dodik i Komšić su na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH 18. decembra smijenili 21 ambasadora, tri šefa misije i tri konzula, koje su postavili bivši članovi tog predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Crnadak je u intervjuu za Klix.ba nazvao takvu odluku članova Predsjedništva BiH "neuobičajnim potezom".

On je, ipak, istakao da su odluke donijete u skladu sa zakonom.

"Međutim, način na koji to radi Milorad Dodik, masovno optužujući ambasadore da su radili protiv interesa Republike Srpske, potpuno je neprimjeren", smatra Crnadak.

On tvrdi i da se Dodik ponio nepošteno prema ambasadorima koje je smijenio i ocjenjuje da ne postoji "ni teoretska šansa da je svih 16 diplomata radilo protiv interesa bosansko-hercegovackog entiteta RS.

"Dodik kao član Predsjedništva BiH ima mogućnost da u svakom trenutku razriješi ambasadore koje je imenovao i mogao je to u ovom slučaju da uradi i bez obrazloženja koje je dao. To će sigurno tim ljudima stvoriti dosta problema. U svakom mogućem kontekstu osuđujem takav njegov postupak", rekao je Crnadak.

On je dodao da će odluke o smjeni i imenovanju novih ambasadora definitivno stvoriti dodatni trošak i napomenuo da nadležne službe još ne mogu precizno da utvrde tačan iznos.

"Još nije poznato koliko će biti vanrednih povrataka i odlazaka na kraju, kao i koliko članova porodica će ići s novim ambasadorima. Sigurno će to biti dodatno opterećenje na budžet institucija BiH u iznosu od 350.000 do 400.000 KM, prema prvim izračunima naših službi", kazao je Crnadak.

Na pitanje o tome kakvu je poruku BiH poslala u svijet, Crnadak je rekao da ne može da govori u ime drugih zemalja, ali da je uvjeren da će takvo postupanje da izazove dosta zbunjenosti u zemljama, gdje su ambasadori smijenjeni samo dan nakon što su predali akreditivna pisma.

"Oni su dva dana nakon predaje akreditivnih pisama obavijestili ministarstva spoljnih poslova država u kojima se nalaze da su razriješeni. To je stvar koja će se jednostavno morati prevazići i Ministarstvo spoljnih poslova BiH će definitivno raditi u skladu sa svojim nadležnostima na tome da se novi ambasadori, kada budu imenovani, upute na nove destinacije“, rekao je Crnadak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније