Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 02. 2019. 12:15 >> 11:43

IZBJEĆI ETNIČKI PRINCIP

Pahor sa čelnicima EU i NATO o Z. Balkanu

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, razgovaraće danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a glavne teme biće budućnost EU i situacija na Zapadnom Balkanu, prenosi slovenačka agencija STA.

Uz pripreme za predstojeću ljubljansku konferenciju, Inicijative tri mora, koja okuplja 12 srednjoevropskih i sredozmenih članica EU, Zapadni Balkan bio je jedna od glavnih tema i tokom jučerašnjih Pahorovih sastanka sa čelnicima EU i NATO-a, Žan-Klodom Junkerom, Federikom Mogerini i Jensom Stoltenbergom.

Kako je prenio Glas Amerike (VoA), Junker je rekao da države Zapadnog Balkana treba primiti u EU da se ne bi ponovile devedesete.

"Države Zapadnog Balkana treba da postanu nove evropske članice - ukoliko to ne učinimo, doživećemo opet iste probleme koje smo imali devedesetih. Kažem to zato što zaista mislim da je riječ o ratu i miru. Naš posao je da sačuvamo stabilnost unutar Unije, ali i oko nas", rekao je Junker poslije sastanka sa Pahorom.

On je dodao da je sa predsjednikom Slovenije detaljno razgovarao o procesu pridruživanja balkanskih država i da je uvjeren da "vizija njhovog članstva u EU ne treba da bude romantična, već istinska".

Pahor je razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, kojoj je uručio poziv za majski samit Procesa Brdo Brioni u Tirani, o rješenju za Kosovo koje se ne bi temeljilo na etničkim načelima.

Kako je prenjela STA, Pahor je naglasio da procesom treba politički upravljati uz uzajamno poštovanje i pod kontrolom međunarodne zajednice. Naglasio je da je iznimno važno da lideri imaju priliku da čuju dubinsku analizu visoke predstavnice, nakon pet godina njenog mandata, o rješenjima vezanim za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Pahor je rekao i da su se Mogerini i on saglasili da rješenja za bilateralne ili multilateralne probleme na Zapadnom Balkanu ne treba da se zasnivaju na etničkom principu.

"Ako bi se rješenje temeljilo isključivo na etničkom principu, suprotstavio bih mu se. Ali, ako je rješenje konsenzusom moguće bez kolateralne štete, to ne treba iz osnova odbaciti, već uz mudrost i oprez treba dopustiti takvo razmišljanje, koje nije usmjereno na etničke granice", naveo je.

Poslije sastanka sa Pahorom, mogućnost izmjene granica i pronalaženja rješenja za Kosovo komentisao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je ponovio da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da neće da ulazi u različite elemente dijaloga.

"Podržavamo ideju da su dvije strane u stanju da riješe otvorena pitanja".

On je podsjetio na odluku Prištine da transformiše Kosovske bezbjednosne snage u regularnu vojsku, uprkos protivljenju brojnih NATO članica i ponovo kritikovao uvođenje carina na robu iz Srbije i BiH.

"Ovo nije od pomoći u rješavanju političkih pitanja, niti pomaže dijalogu Beograda i Prištine. Treba nam političko rješenje, NATO zato snažno podržava dijalog, ali nedavne odluke vlasti u Prištini čine teškim napredak u dijalogu", rekao je Stoltenberg i pozvao obje strane da se uzdrže od akcija i retorike koje mogu još više da otežaju proces i podignu tenzije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније