Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

10. 06. 2019. 11:50 >> 11:50

POTPISAN UGOVOR

Počinje potraga za naftom u BiH

Vlada Federacije BiH je prije 15 dana potpisala ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, firmom "IHS Global" iz Londona, koja će pomoći bosanskohercegovačkim vlastima da pripreme tender za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, prenosi Avaz.

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, faktički je već započela prva faza trke za "crnim zlatom" na području Bosne i Hercegovine.

Ranija istraživanja su pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog basena, prenosi portal SEEbiz.

Odabir konsultanta trajao je tri godine, a federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za "Avaz" da se u Federaciji prvi put realizuje projekat istraživanja nafte i gasa putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, finansijski zahtjevna i veoma rizična, pogotovo uzimajući u obzir stepen istraženosti ovih prostora u odnosu na druge države, kako u okruženju tako i šire.

"Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okruženju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski interesantnih rezervi nafte i gasa", kaže Džindić.

Kako tvrdi, naftna kompanija koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava vršiti istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski interesantnih rezervi radi eksploatacije. Ukoliko se otkriju interesantne rezerve nafte i gasa, naftne kompanije će u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorom pokrenuti eksploataciju na određenom prostoru.

Ukoliko se, kako kaže, pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i gasa na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi trebalo da se realizuje na vremenski period od 25 godina.

Naftna kompanija "Šel", je prije četiri godine bila zainteresovana za istraživanje nafte na području FBiH, i namjeravala je u istraživanje da uloži 700 miliona dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla koštati i do 75 miliona dolara. Međutim, povukli su se iz pregovora s Vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum. To su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Evropi i da im BiH nije više zanimljiva.

Francuski naftni gigant "Total" najavio je da je spreman da uloži i do milijardu dolara u istraživanje nafte i gasa na području Federacije BiH.

"Total" je četvrta po veličini naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta. "Total" je i treća naftna kompanija, poslije Key Petroleuma iz Australije i Spectruma iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja "Šela" iz BiH pojavila u trci za ovaj posao. Sve ove firme poslale su zahtjeve Vladi FBiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније