Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

22. 07. 2019. 10:01 >> 10:01
6

ODLUKA HRVATSKE ŠTETNA I ZA BIH

Odlagalište za nuklearni otpad ugroziće 230.000 stanovnika

Namjera Hrtvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na granici s BiH, o kojoj se priča već dvije godine, nailazi na otpor stanovnika Dvora koji je najbliži planiranoj lokaciji, a i u BiH ne gledaju blagonaklono na ovakvu odluku.

Hrvatski mediji pišu da je odluka definitivno donesena, a ukoliko to bude realizirana potencijalno će ugroziti 230 hiljada ljudi u BiH i Hrvatskoj.

Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu biće direktno ugrožen, a posebno Bosanski Novi te prijedorska regija.

Prve procjene ekoloških stručnjaka kazuju da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opšini Dvor u Hrvatskoj ugrozilo čak 230.000 stanovnika, jer bi zagadilo rijeku Unu, što bi značilo i nečistu vodu za piće. Veliku štetu imali bi takođe i poljoprivrednici.

Treba istaći i da je rijeka Una proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a tu je i nacionalni park Una.

Hrvatska do 2023. godine mora riješiti pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

Ranije je ministarka za prostorno uređenje u Republici Srpskoj Srebrenka Golić, kazala da Trgovska gora i okolina geološki ne odgovara za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulivaju u rijeku Unu, a prije svega trusno - šesti i sedmi stepen trusnosti.

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a kilometar od vodozahvata za Bosanski Novi. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15 hiljada građana.

Odlagalište koje planira Hrvatska je jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima. Sada ostaje da se vidi kako će reagirati institucije naše zemlje nakon sve glasnijih poruka iz susjedne Hrvatske da je odluka o Trgovskoj gori definitivna.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније