Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 11. 2019. 12:35   >>  12:36

DANAŠNJI PREGOVORI NEUSPJELI

U hrvatskim školama nastavljaju štrajk

Razgovor predstavnika školskih sindikata i vlade o zahtjevima za povećanje koeficijenta složenosti poslova od šest odsto, jutros je završen bez dogovora, pa je najavljen nastavak štrajka u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj koji je počeo još 10. oktobra.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima poslije sastanka da će pregovori sa sindikatima biti nastavljeni sjutra i da očekuje postizanje kompromisa, jer je situacija postala "ozbiljna". Ona je najavila da će u srijedu izdati uputstva školama o tome kako će se nadoknaditi dani provedeni u štajku.

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je da očekuje da će do kraja sedmice biti formulisana ponuda koja bi mogla da bude prihvatljiva kako bi došlo do prekida štrajka koji je ušao u petu sedmicu.

"Moramo imati na umu fiskalnu i sistemsku održivost", naglasio je Aladrović.

Predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je novinarima da je ovo prvi sastanak o koeficijentima od početka štrajka i da su dobili obećanje vlade da će svoj predlog za rješenje situacije sastaviti u pisanoj formi.

On je rekao da ne može da otkriva detalje razgovora, da su sindikati spremni za nastavak dijaloga, ali da se štrajk nastavlja.

"Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima daćemo svima koji učestvuju u štrajku na referendumsko izjašnjavanje", dodao je Mihalinec.

U skladu s cirkularnim modelom štrajka, po kojem su svakog dana u štrajku škole u drugim županijama, a povremeno u cijeloj zemlji, danas nema nastave u školama u Osječko-baranjskoj i Ličko-senskoj županiji, a u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

U srijedu će ponovo štrajkovati sve škole u Hrvatskoj, a najavljen je i protest prosvjetara ispred sjedišta vlade na Markovom trgu u Zagrebu.

Školski sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima.

Vlada je u oktobru odbila njihov zahtjev, ali je u međuvremenu najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama. Sindikati su ocijenili da se time ne rješava zaostajanje plata zaposlenih u obrazovanju.

U dogovoru s koalicionim partnerima iz Hrvatske narodne stranke, koji su podržavali sindikalne zahtjeve, vlada je prošle sedmice najavila da će početi rad na rješavanju sistema koeficijenata u javnim službama, a ako oni ne budu riješeni do kraja juna iduće godine, koeficijent složenosti poslova za zaposlene u obrazovanju bi se povećao za dva odsto.

Nedavno su u štrajk stupili i zaposleni na fakultetima, pošto je propao pokušaj mirenja vlade i sindikata koji traži povećanje plata dijelu članova s najnižim platama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sistemu nauke i obrazovanja, kao i istovrsnih radnih mjesta u javnim službama. Zasad se prekid nastave na fakultetima odvija jednom sedmično.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније