Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

04. 11. 2019. 21:51   >>  21:50 9

ŠEF DIPLOMATIJE

Zapadni Balkan u fokusu hrvatskog predsjedavanja EU

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, izjavio je da je jugoistok Evrope jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020. godine.

"Sve te zemlje zaslužuju evropsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susjedima, a podržavanje tog dijela Evrope garantuje i našu sigurnost", rekao je Grlić Radman u Zagrebu, prenijela je agencija Hina.

On je tako odgovorio na pitanje novinara o izjavi potencijalnog kandidata za predsjednika Hrvatske Miroslava Škore da nije dobro da Hrvatska tokom predsjedavanja EU u fokus stavlja Zapadni Balkan, već da treba da iskoristi predsJedavanje da izvuče korist za sebe.

Ministar je dodao da je Hrvatska od 1. januara "neutralna u smislu samog predsjedavanja", jer je odgovorna za sve zemlje članice i mora da sluša šta one govore.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković razgovarali su danas u Zagrebu s ambasadorima i stalnim predstavnicima Hrvatske o aktivnostima koje će Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja imati tokom prve polovine 2020.

Plenković se takodje osvrnuo na Škorinu izjavu i podsjetio da je, na primer, sastanak na vrhu država članica EU i država jugoistoka Evrope, koji bi trebalo da bude održan u maju iduće godine u Zagrebu, dugo planiran i smišljen.

"To ipak nije lako sve skupa prepoznati iz ugla nekoga ko je bio u diplomatskoj službi samo u Pečuju", dodao je premijer.

Plenković je rekao da na sve to gleda na primjer "iz interesa šta Hrvatska može da učini za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, šta može da učini kroz takav samit za prava Hrvata u Srbiji". On je zaključio da "treba malo otvoriti horizonte, optike, pa onda davati komentare".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније