Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

05. 11. 2019. 11:50 >> 11:50
23

PISALI I KRALJU

Protesti u Sarajevu zbog Nobela Handkeu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH organizovalo je danas okupljanje ispred zgrade ambasade Švedske u Sarajevu zbog odluke da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu.

Predstavnici ovog udruženja ocijenili su da je dodjela nagrade Handkeu isto kao da je "dodijeljena Slobodanu Miloševiću", objavili su sarajevski mediji.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" držale su fotografije Handkea, na kojima se vidi da je bio u Srebrenici u leto 1996. godine, sa porukom "Dodijeliti nagradu Handkeu je isto kao dodijeliti nagradu za ratni zločin".

Munira Subašić je ambasadi predala pismo za kralja i kraljicu Švedske kako bi ih upoznala da, kako je navela, daju nagradu nekome ko je podržavao zločin.

"Nagradu su mogli dodijeliti i (Radovanu) Karadžiću i (Ratku) Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima", rekla je Subašić.

Okupljeni su pozvali Kraljevsku akademiju Švedske da odustane od dodjele nagrade i napravi presedan.

Jedna od majki Srebrenice nosila je izjavu Handkea iz 2011. godine u kojoj piše: "Njima ne vjerujem ni riječ. Ne vjerujem ni u njihovu tugu. One su samo odvratna kopija Majki Buenos Airesa".

Kada Hotić rekla je da, ako su spali na to da ovakvim ljudima dodjeljuju nagradu, treba da budu ukinuti.

"Švedjani si bili tokom rata u Srebrenici, čak i pomagali. Bili su očevici zla i zločina koje su nam radili. Čudi me da su odlučili podržati osobu koja je podržavale zločine. Rekla sam ambasadoru da mi jesmo muslimani, ali da smo evropski narod dostojan ljudskosti", kazala je Hotić.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније