Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

12. 11. 2019. 09:10   >>  09:10 7

TRAŽE VEĆE PLATE

Poštari u Sloveniji u štrajku

Zaposleni u Pošti Slovenije počeli su prvi štrajk u istoriji, tražeći veće plate, a reprezentativni sindikat navodi da je u obustavi rada učestvovalo oko 70 odsto poštara.

Poštanski radnici istakli su nekoliko zahtjeva kada su prije dvije nedjelje najavili štrajk, a među njima je povećanje plata za 10 odsto i povećanje broja radnika za 300 u kompaniji koja zapošljava 6.300 radnika.

Predsjednik Granskog sindikata poštanskih radnika Saša Gržinič izjavio je za agenciju STA da, iako nema zvaničnih brojki, štrajk podržava više od polovine zaposlenih.

On je istakao da državna kompanija ne može da tvrdi da je štrajk nezakonit, jer je rukovodstvo izdalo uputstvo da poštari moraju da rade prekovremeno da bi, uprkos štrajku, isporučili obavezne pošiljke.

Poštari tokom štrajka ne raznose reklamni materijal, pakete teže od 10 kilograma, nijesu dostupne ni usluge plaćanja i prodaja robe u poštama.

Radnici Pošte Slovenije koji su članovi Granskog sindikata zaposlenih u transportu i komunikacijama još se nijesu zvanično priključili štrajku, ali se očekuje da i oni to učine.

Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak rekao je na konferenciji za novinare da je rukovodstvo spremno da razgovara o povećanju plata, ali na način da ne ugrozi poslovanje i radna mjesta.

Prema njegovim riječima, prihvatanje zahtjeva za povišicu od 10 odsto koštalo bi Poštu Slovenije 12 miliona eura godišnje, zbog čega bi kompanija od sljedeće godine ušla "u crveno".

"Ne možemo da prihvatimo tako nerealno povećanje plata. Za nas je štrajk nezakonit, jer su postojećim sporazumom već poboljšani uslovi rada", rekao je Novak.

On je dodao da razgovori o povećanju plata mogu da budu prenijeti u 2020. godinu, kada počinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Poštari trenutno primaju prosječnu mjesečnu neto zaradu od 1.040 eura, dok službenici u poštama dobijaju 1.194 eura.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније