Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 11. 2019. 23:10 >> 23:03
22

SUKCESIJA

Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

U trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mješovitim bankama bivše države u inostranstvu nalazilo se 645,55 mliona američkih dolara, koje su prema sporazumu o sukcesiji trebalo da podjele države nasljednice, ali je Srbija potrošila veći dio novca, pa Hrvatska od nje potražuje 148,5 miliona dolara, piše Večernji list.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac tokom 1990-ih koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je ta država posebno instruisala banke da se ne koristi za druge republike.

List navodi da se u trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ nalazilo 645,55 miliona američkih dolara.

Prema pisanju zagrebačkog dnevnika, uoči razgovora o podjeli, Srbija je ostale države nasljednice obavijestila da je na računima 56 mliona, ali je odbila da im objasni gdje je novac.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podijele države nasljedice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.

Večernji list navodi da će temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za kontrolu sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

U Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova rekli su za list da će Hrvatska instistirati na sprovođenju Sporazuma o sukcesiji, kao i na pronalaženju rješenja za kompenzaciju ukoliko se pokaže da je taj novac stvarno protivpravno potrošen.

List ocjenjuje da je otežavajuća okolnost što se sve odluke na odboru donose jednoglasno.

Sjednicom Stalnog zajedničkog odbora predsjedava državna sekretarka Andreja Metelko-Zgombić, a poslije sastanka će biti objavljeno saopštenje, najavili su iz ministarstva uoči susreta.

Stalni zajednički odbor osnovan je na osnovu Ugovora o pitanjima sukcesije, potpisanog u Beču 29. juna 2001, izmedju država nasljednica SFRJ, a stupio je na snagu tri godine kasnije.

Posljednji sastanak održan je prije četiri godine u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније