Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2019. 18:23 >> 18:22

FOR DER LAJEN

EU da jasno pokaže da Zapadni Balkan želi na svojoj strani

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da EU zemljama Zapadnog Balkana treba jasno da poruči da ih želi na svojoj strani i dodala da vjeruje da je reformu EU moguće sprovesti paralelno s procesom proširenja.

Govoreći o posljedicama blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je podsjetila da je već više puta naglasila da takvu odluku smatra strateškom greškom.

"Strateški gledano mislim da je apsolutno važno da Zapdanom Balkanu signalizirano, što je moguće jasnije, da ih želimo na našoj strani i da smo veoma zainteresovani da se oni približe EU", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare poslije prvog sastanka kolegijuma.

Predsjednica Evropske komisije rekla je da su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile sve zahtjeve EU i da je zato bitno da se "i EU drži ideje otvaranja pristupnih pregovora".

Ona je dodala da je francuski zahtjev za reviziju pristupne procedure "takođe legitiman" i da zato treba saslušati sve predloge.

"To je u redu, jer uvijek iznova moramo provjeravati svoje procedure, da li su još dovoljno odgovarajuće, moderne i u skladu sa trenutnim zahtjevima", rekla je.

Ona je međutim izrazila uvjerenje da promjene procedure mogu da teku paralelno s pristupnim pregovorima i založila se da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji što prije pruži prilika da počnu pristupne pregovore sa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније