Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

04. 12. 2019. 21:19   >>  21:19 13

PALMER U SARAJEVU

"Da Z. Balkan vidi SAD kao izabranog partnera"

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na "partnere koje su same izabrale".

U intervjuu za sarajevski studio Televizije N1, Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane dio "porodice evropskih zemalja" i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izvještaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

"Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona", izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku "nije dobro za napredak".

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim riječima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније