Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

13. 12. 2019. 09:51 >> 09:53
36

TEŠKO BOLESTAN

Mladić sve lošije, Rusi spremni da ga liječe

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je ljekarska pomoć, pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju tog lista, Rusija je spremna da ga liječi i preduzme sve neophodne mjere bezbjednosti, a to je na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN, gdje se raspravljalo o izvještaju o radu Haškog tribunala, izjavio Genadij Kuzmin, zamjenik predstavnika Rusije u tom tijelu UN.

Kuzmin je i u julu u SB kazao da je Rusija zabrinuta za zdravstveno stanje Mladića, jer nema protvrde iz nezavisnih izvora da on u haškom pritvoru dobija adekvatnu medicinsku pomoć.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, za "Novosti" kaže da je delegacija parlamentaraca iz ruske Dume prije deset dana bila u posjeti njegovom ocu i da su se lično uvjerili u to da nije dobro.

"Oni ga posjećuju s vremena na vrijeme i, iako nijesu ljekari, mogu da vide da se ne osjeća dobro. Ratku se zdravlje pogoršava, a posljednjih nedjelja je znatno oslabio. Zabrinuti smo zbog toga, naročito što su se svi ljekari do sada složili da mu je neophodno liječenje u bolničkim, a ne u pritvorskim uslovima", rekao je on.

Mladić ima ozbiljnih problema sa srcem, visokim prtiskom, a preživio je nekoliko moždanih udara. Neki mediji ranije su pisali da su mu na prethodnom snimku glave pronađene promjene na mozgu kojih ranije nije bilo.

O njegovom zdravstvenom stanju, odnosno o tome da li mu se u Hagu pruža adekvatna medicinska pomoć, raspravljalo se u februaru ove godine, na statusnoj konferenciji pred Rezidualnim mehanizmom UN za ratne zločine.

Kako su mediji iz RS tada prenijeli, Mladić je na toj statusnoj konferenciji upozorio Vijeće da za njega sat otkucava i požalio se da ne razumije medicinske nalaze koje mu daju neprevedene, a još više ga zbunjuju, kako je naveo, dijagnoze u kojima piše da mu je stanje stabilno, ali i da mu je čak i izlazak na vazduh rizičan.

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2017, u Hagu, jer je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније