Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 09. 2013. 20:34 >> 20:34

ŠTITE BRANITELJE

Milanović: Ne štitimo zločince

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je danas da će se Ustav te zemlje mijenjati i da će se zastara ukinuti za sva teška ubistva, a ne samo za politički motivisana, kako je ranije najavljivano.

Pokušaj vremenskog ograničavanja u zakonu o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije, tzv. lex Perković, nije bio motivisan zaštitom počinilaca zločina, ponovio je Milanović u Hrvatskom saboru, gdje je prvi put podio godišnji izvještaj Vlade o stanju u društvu i o aktivnostima Vlade.

"Naš jedini motiv bio je da zaštitimo branitelje od mogućih krivičnih postupaka u nekoj od zemalja EU", kazao je hrvatski premijer, precizirajući da misli na postupke za krivično djelo ratnog zločina, za koje postoji univerzalna jurisdikcija.

Rekao je i to da će upravo inicijativa o ustavnim promjenama i osnivanju saborske istražne komisije omogućiti procesuiranje, pa i rasvjetljavanje nekih okolnosti u vezi s najtežim krivičnim djelima i "izvući na površinu neke aktere koji se sada skrivaju iza kulisa buke i galame".

"I evropski nalog za hapšenje je instrument jedinstvenog prostora slobode, pravde i prava u EU, a ne instrument prioriteta bilo koje države pred drugom državom. Ideja je ne da se sudi u Hrvatskoj ili Švedskoj, nego da se sudi bilo gdje", dodao je.

"S obzirom na to da je riječ o našoj drami, njen završni čin bi trebalo da bude u Hrvatskoj", rekao je Milanović i ponovio da Hrvatska neće trpjeti sankcije zbog slučaja "lex Perković".

„Hrvatska nikom ništa ne duguje za ulazak u EU. Mijenjali smo se nabolje i ispunili visoke kriterije koji su od nas zahtijevani", poručio je hrvatski premijer.

Jedinim preostalim strateškim zadatkom nakon ulaska u Uniju označio je stvaranje uslova za sadržajniji i ugodniji život svih građana, širenje područja ljudskih prava, individualnih sloboda i argumentovanog dijaloga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније