Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

20. 12. 2019. 21:59 >> 21:56

SKOPLJE

Održan masovni protest za čist vazduh

Hiljade građana Skoplja učestvovalo je večeras u protestnom maršu za čist vazduh.

Glavni grad Sjeverne Makedonije je, tokom jeseni i zime, uvijek među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na svijetu.

Građani Skoplja su sa zaštitnim maskama na licima i transparentima na kojima se traži da vlast riješi problem enormnog zagađenja, prošetali od Ministarstva za životnu sredinu, pored parlamenta, do zgrade vlade.

Ekološki marš u Skoplju i gradovima u unutrašnosti zajednički je organizovalo više od 30 građanskih organizacija, koji su Vladi Sjeverne Makedonije dali rok do 31. decembra da ispuni više od 100 zahtjeva vezanih za životnu sredinu.

Maršu je prethodio protest učenika više gimnazija, koji su poslijepodne bojkotovali nastavu i okupljali se u školskim dvorištima, a gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov je odmah razriješio direktorku jedne srednje škole koja je prijetila učenicima ako se priključe protestima protiv zagađenja.

Kako je prenio portal Sakam da kažam, ministar za životnu sredinu Sjeverne Makedonije Naser Nuredini podržao je proteste građana za čist vazduh.

"Apsolutno podržavam pravo građana da protestuju za čist vazduh i čistu životnu sredinu", rekao je Nuredini, prije skopskog marša koji je dio globalnog protesta protiv zagađenja i otopljavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније