Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

25. 12. 2019. 18:57 >> 18:55
2

PROJEKAT U SRBIJI

Grade najveći vjetropark u Evropi

U Srbiji će graditi najveći vjetropark u Evropi, a investiciju vrijednu 700 miliona eura gradiće preduzeće "Vjetropark Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija koje pripada italijanskoj "Fintel Energija Group S.p.a."

Plan detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane Maestrale Ring, će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

"Projekat Maestrale Ring će biti najveća vjetroelektrana koja se gradi na kopnu na cijelom evropskom kontinentu", rekao je Đovaneti, prenosi eKapija.

Predviđeno je da se vjetropark instalira u jugoistočnom dijelu administrativnog područja grada Subotice, a područje vjetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mjesta. Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara. Planirano je postavljanje 21 turbine. 

Procijenjeno je da će vjetropark koji će se graditi u Čantaviru moći da proizvede 600 MW električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

Inače, Fintel Energija je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gdje posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније