Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

28. 12. 2019. 20:26 >> 22:57

SPASOVSKI PORUČIO

Što kraće da budem tehnički premijer

Budući tehnički premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, rekao je da želi da na toj dužnosti ostane što kraće, da bi se tu što prije vratio sadašnji premijer i lider SDSM, Zoran Zaev.

Vrh vladajuće SDSM odlučio je u petak uveče da ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski 3. januara preuzme mjesto premijera u tehničkoj vladi koja treba da pripremi vanredne parlamentarne izbore, dogovorene za 12. april 2020. godine.

"Zahvaljujem vam za povjerenje i podršku. Moja želja je da što kraće ostanem na toj poziciji da bi se što brže vratio predsjednik (SDSM) Zoran Zaev. Idemo na pobjedu!", napisao je Spasovski na Fejsbuku poslije sjednice Centralnog i Izvršnog odbora vladajuće stranke SDSM.

Rukovodstvo SDSM je ministaku za rad Milu Carovsku izabralo da zamijeni vicepremijera za ekonomska pitanja Koču Anđuševa koji je najavio da će napustiti Vladu zajedno sa Zaevom.

Prema "Pržinskom modelu" sporazuma vodećih stranaka, u tehničkoj vladi za pripremu izbora mjesta ministara unutrašnjih poslova i za rad i socijalnu politiku pripadaju najvećoj opozicionoj partiji VMRO-DPMNE, dok vladajuća partija SDSM u tim ministarstvima dobija mjesta dopunskih zamjenika.

Za dopunskog zamjenika ministra unutrašnjih poslova SDSM je u petak izabrala Slavjanku Patrovsku, sadašnju šeficu kabineta tog ministra, a u Ministarstvu za rad Sanelu Škrijelj, takođe šeficu kabineta sadašnje ministarke.

Lideri najvećih partija vladajuće kolicije SDSM i DUI, Zoran Zaev i Ali Ahmeti, i najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski danas popodne će razgovarati o formiranju tehničke vlade.

Premijer i lider SDSM Zaev je rekao "ima principe i kriterijume za opozicione predloge" i da ne može bilo ko biti kandidat za ministre unutrašnjih poslova i za rad.

"Te kriterime ću (na sastanku sa Mickoskim) izneti na sto i vjerujem da će najveća opziciona partija voditi brigu o tim kriterijumima", rekao je Zaev.

Uz dva minstra, opozicija će u "pržinskoj vladi" dobiti i dopunske zamjenike u minstarstvima finansija, poljoprivrede i uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније