Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

28. 12. 2019. 19:45   >>  19:57 2

ZBOG IZBORA

Sobranje će unaprijed ratifikovati sporazum sa NATO-m

Sjeverna Makedonija će Sjevernoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati prije nego što posljednja članca te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je danas Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj "plan B" jer će 11. februara Sobranje - parlament Sjeverne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvjesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

U saopštenju sa sjednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Severoatlantskog sporazuma Sjeverne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na "usvajanje sa odloženim dejstvom".

"Predlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Sjeverne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi", piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je posljednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu početkom februara ove godine i za devet mjeseci ga je ratifikovalo 28 država.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније