Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

06. 01. 2020. 16:26 >> 16:25
1

TAČI DAO ROK

Kurtiju 48 sati da nominuje kandidata za premijera

Predsjednik Kosova Hašim Tači dao je Albinu Kurtiju, lideru pokreta Samoopredjeljenje, 48 sati da nominuje kandidata za premijera buduće Vlade Kosova, a "prije nego što preduzme sljedeće ustavne i zakonske korake", saopštio je Tači putem Fejsbuka.

Konsultativni sastanak Tačija i Kurtija u ponedjeljak završen je bez zvaničog predloga o budućem mandataru vlade Kosova. Kurti je kazao da će njegova stranka naknadno podnijeti predsjedniku pismeni predlog o imenu budućeg mandatara, a očekuje se da će to biti sam Kurti.

"Potreba za formiranjem vlade od suštinskog je značaja za državu i građane Kosova. Kurti danas nije bio spreman da ponudi predlog za kandidata iz pokreta Samoopredjeljenje", naveo je Tači, i dodao da će kao predsjednik Kosova sprovoditi ustavni i zakonski autoritet za očuvanje i negovanje političkog i građanskog jedinstva, i evroatlanske orjentacije države Kosovo.

Kurti je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da je na osnovu Ustava Kosova i presude (Ustavnog suda), potrebno da se taj zahtjev o mandataru podnese pismeno.

"Prema tome, o tom zahtjevu predsjednika sa ovog konsultativnog sastanka, ja ću izvijestiti predsjedništvo Samoopredjeljenja i što prije možemo donijećemo predlog o budućem premijeru koga će on da mandatuje na osnovu ustavnih obaveza", kazao je Kurti.

On je dodao da onda kada Samoopredjeljenje pošalje pismeni dopis predsjedniku o budućem mandataru, počinje da teče rok od 15 dana za predstavljanje nove vlade Kosova Skupštini.

Kurti je nakon sastanka još jednom rekao da želi da se što prije sastane sa Demokratskim savezom Kosova, a kako bi počela nova faza okončanja pregovora, u cilju postizanja konačnog dogovora o zajedničkoj vladi. Kako je kazao, DSK i Samoopredjeljenje imaju jedinstvenu i istorijsku šansu da zajedno formiraju vladu.

Kurti je rekao da je uvjeren da bi bilo bolje da se o poziciji predsjednika Kosova pregovara onda kada za to dođe vrijeme, 2021.

U međuvremenu, očekuje se i da Demokratski savez Kosova izađe sa svojim stavom, a nakon održanih sastanaka parlamentarne grupe i predsjedništva te partije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније