Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

07. 01. 2020. 12:25 >> 12:24
7

POVODOM BOŽIĆA

Božićne liturgije u hramovima širom regiona

Pravoslavni vjernici u regionu proslavljaju Božić, a liturgije su služene u hramovima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Liturgiju je Hramu Svetog Save u Beogradu služio patrijarh SPC Irinej, koji je istakao da "glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da bude da pravoslavnu vjeru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu".

"Našoj duhovnoj djeci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasijanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osjećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima", naveo u Irinej.

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, koji je upozorio na egoizam, mržnju i nasilje, te na važnost ljubavi unutar porodice.

Mitropolit Porfirije Perić poželio je u svojoj propovijedi svim vjernicima dobro u Novoj godini te ukazao na potrebu potrage za ličnim mirom koji će preći na cijeli svijet: "Taj mir ne dolazi od ovoga svijeta, taj mir zove se Hristos koji je potrebniji od svega u našem vremenu".

Upozorio je na sukobe, nasilje i nepravde u današnjem svijetu, na egoizam i sebičnost "uz koje nema mira niti prisutnosti Boga, istinske i prave ljubavi ni prepoznavanja bližnjega kao našeg brata".

Božićna liturgija služena je i u crkvama širom Bosne i Hercegovine, te u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

S liturgije se ukazalo na značaj hrišćanskog blagdana kojim pravoslavci slave rođenje Isusa Hrista.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније