Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2020. 18:35 >> 18:49
2

U PARIZU

Plenković s Makronom o proširenju EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Parizu da je s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o proširenju EU i o promjeni metodologije pristupnog procesa, što je preduslov da Francuska pristane na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Želimo da se i prije samita (Evropske unije i Zapadnog Balkana u maju) u Zagrebu stvori atmosfera kako bi one zemlje koje su imale rezerve mogle da pristanu na nastavak pristupnog procesa. To je bila suština našeg razgovora o toj temi", rekao je Plenković koji je s Makronom imao radni ručak u Jelisejskoj palati, prenosi Hina.

Makron je kazao da želi da samit u Zagrebu bude uspješan i da je promjena metodologije pregovaračkog procesa preduslov za otvaranje pregovora sa zemljama kandidatima za članstvo u Uniji.

"Dijelim vaše nastojanje da na samitu u maju u Zagrebu bude postignuto jedinstvo i da bude uspješan za Evropu. Francuska je predložila nov metod, da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put naprijed koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uslove, ali i konkretne koristi za zemlje kandidate", naveo je Makron.

Francuska je na samitu EU u oktobru blokirala, zajedno s Holandijom, otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska, koja je 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje Unijom, želi da deblokira taj proces.

"Drago mi je što je predsjednik Makron izrazio optimizam u pogledu uspjeha zagrebačkog samita. Za nas je taj sastanak izuzetno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da preduzimaju ekonomske i socijalne reforme", dodao je Plenković.

On je rekao da je s Makronom razgovarao i o glavnim izazovima hrvatskog predsjedavanja, pripremama za majski samit, Bregzitu, o pripremi Konferencije o budućnosti Evrope i o bilateralnim odnosima.

Makron je kazao da želi da radi na jačanju bilateralnih odnosa i najavio da, osim dolaska u Zagreb na majski samit, namjerava da dođe i u uzvratnu bilateralnu posjetu Hrvatskoj.

Plenković je rekao da je današnji sastanak prilika da dvije zemlje dodatno osnaže odnose i da unaprijede visok stepen međusobnog poštovanja i dijaloga.

"Hrvatska i Francuska imaju godišnju razmjenu vrijednu oko milijardu eura, Francuska je deveti investitor u Hrvatskoj, a prošle je godine u Hrvatsku došlo 650.000 francuskih turista", naveo je hrvatski premijer.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније