Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

31. 01. 2020. 12:03 >> 12:03
2

PLENKOVIĆ SMATRA

Odluka Suda EU pobjeda hrvatskih argumenata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je kao pobjedu hrvatskih argumenata današnju presudu Suda Evropske unije koji se proglasio nenadležnim za slovanačku tužbu protiv Hrvatske zbog graničnog spora.

 

"Današnja presuda Suda Evropske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobjeda je hrvatskih argumenata koje smo istakli u prigovoru nenadležnosti", napisao je premijer na Tviteru.

On je naveo i da "ponovo poziva Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore da bi se došlo do obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja".

Sud Evropske unije u Luksemburgu se proglasio nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog, kako je Slovenija navela u tužbi, povrede evropskog prava uzrokovane nesprovodjenjem arbitražne odluke o granici.

Presuda je konačna i time je postupak automatski obustavljen, prenijeli su hrvatski mediji.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi krši li Hrvatska ugovor, a Hrvatska je na to uložila prigovor o nenadležnosti.

Naime, Hrvatska je tvrdila da Sud EU nije nadležan za to pitanje budući da nije riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU.

Međunarodni arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije sredinom 2017. donio je odluku o razgraničenju dvije zemlje na kopnu i moru kojom je, među ostalim, odlučio da Slovenija dobije od Hrvatske pristup otvorenom moru i da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Hrvatska, međutim, ne priznaje i ne primjenjuje tu odluku, jer je napustila arbitražu 2015, poslije skandala u koji je bio umiješan slovenački sudija.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora, pošto je ocijenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније