Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

13. 02. 2020. 20:10 >> 20:09
2

ŠEKERISNKA

S. Makedonija u martu punopravna članica NATO

Sjeverna Makedonija u martu postaje punopravna članica NATO, najavila je danas ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Ona je u intervjuu Televiziji Telma (telma.com.mk) rekla da Vlada u Skoplju očekuje da Španija, kao posljednja članica NATO početkom marta ratifikuje Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi i istakla da to "potvđuje dobra vijest" koju je dobila.

"Očekujemo da Španija završi proceduru u prvoj polovini marta. Današnja dobra vijest potvrđuje to. Postalo je jasno da će Španija uraditi sve da ubrza procedure koje uobičajeno u njihovom slučaju traju duže vrijeme", rekla je Šekerinska u intervjuu koji je vođen u Briselu, gdje je učestvovala na sastanku minstara odbrane zemalja NATO.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije je istakla da i ministar odbrane i ministar spoljnih poslova Španije u kontininutetu šalju poruke da će ta zemlja "minimizirati" vrijeme koje je potrebno za ratifikaciju.

"Članststvo Sjeverne Makedonije u NATO je važno za nas, ali je važno i za Alijansu... Da nema dileme, postajemo punopravna članica NATO u mjesecu martu", rekla je Šekerinska.

Parlament Sjeverne Makedonije je u utorak 11. februara, nekoliko dana prije raspuštanja zbog aprilskih izbora, ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum o pritupanju NATO sa odloženim dejstvom, prije konačne formalne odluke Alijanse.

To je urađeno da višemjesečna pauza u radu parlamenta zbog izbora ne bi odložila punopravno članstvo zemlje u NATO, kada i posljednja zemlja članica - Španija ratifikuje protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO potpisan je u sjedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država i ostaje samo još Španija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније