Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

21. 02. 2020. 17:58 >> 17:59
15

TAČI O PREGOVORIMA SA SRBIJOM

Ako ove godine ne bude rezultata, izgubićemo decenije

"Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije", kazao je predsjednik Hašim Tači za BBC na srpskom.

Politička teorija govori da svaka vlast krupne poteze i odluke donosi u prvoj godini mandata, da bi do sljedećih izbora mogla da upravlja njenim eventualnim posljedicama, a predsjednik Kosova za nešto više od mjesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata.

Taj mandat je, podsjeća se u tekstu BBC-ja, bio obilježen nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.

Iako ostali učesnici u pregovorima tvrde da nema pritiska i žurbe, Tači objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trampa najbolje vrijeme za dogovor na Balkanu.

"Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsjednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od boga i za Kosovo i za Srbiju - moramo to iskoristiti", rekao je on.

Tači je bio učesnik i briselskih pregovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koje je predvodio prethodni saziv Evropske komisije, a koji do sada nijesu donijeli konačni dogovor, ali jesu niz sporazuma od kojih su neki i sprovedeni. Drugim riječima, navodi BBC na srpskom, iskustvo Hašima Tačija u pregovorima sa Srbijom broji se decenijama.

Gotovo da nije bilo pregovaračkog stola za kojim on nije sjedeo još od 1999. godine, kada se kao jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova pojavio kao dio delegacije u Rambujeu.

"Nikad nijesmo bili bliži dogovoru, jer su se mnogi drugi procesi završili - Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vrijeme, veoma smo daleko - puno će zavisiti od lidera obije zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti", kazao je kosovski predsjednik.

Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao je sa predsjedničke funkcije u pregovorima koje je predvodila nekadašnja evropska komesarka Federika Mogerini, ali su se njih dvojica sretali na različitim međunarodnim forumima i kada pregovori, navodno, nijesu postojali.

"Nemam poseban, lični odnos sa predsjednikom Vučićem - mi smo predsjednici nezavisnih država, izabrani na legitiman način, a ja promovišem stavove moje zemlje na svakom forumu i pred svim zvaničnicima, uključujući i predsjednika Srbije. Imali smo razlike u prošlosti, one postoje i danas, ali ovo ne bi trebalo da nas spriječi da kao dva predsjednika razgovaramo o budućnosti", kazao je Tači.

U budućnosti, Tači smatra da ni Kosovo ni Srbija ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez konačnog sporazuma.

"Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati", zaključuje on.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније